Διεθνή

Bloomberg: Στραμμένους στην νοτιοανατολική Μεσόγειο θα έχει τους S400 η Τουρκία

Θα τους τοποθετήσει εκεί όπου τα πολεμικά της πλοία συνοδεύουν τα γεωτρύπανα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το ρεπορτάζ του οικονομικού πρακτορείου ειδήσεων

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας κατά μήκος της νότιας ακτής της χώρας, κοντά στην οποία τα πολεμικά πλοία της συνοδεύουν σκάφη τα οποία διερευνούν τις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής, σύμφωνα με τέσσερα άτομα τα οποία έχουν γνώση των διαβουλεύσεων, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς S-400, οι οποίοι μπορεί να παραδοθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα ενισχύσουν σημαντικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχει εμπλοκή με ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κύπρο, για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανοικτή θάλασσα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μας μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς το θέμα είναι ευαίσθητο.

Η Μεσόγειος δεν είναι η μόνη περιοχή που εξετάζεται και υπάρχουν και άλλες επιλογές. Αν το σχέδιο εγκριθεί, η ανάπτυξη των συστημάτων S-400 στα νότια της Τουρκίας θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στους αντιπάλους και τους συμμάχους της χώρας, πως είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε οικονομία και ασφάλεια, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δεν απάντησε σε τηλεφωνική κλήση του Bloomberg προκειμένου να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Αργά χθες, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία και δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα των S-400 στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.

Δημοφιλέστερα

To Top