Πολιτική

Δίνουν στα κόμματα 12,5 εκατ. για εκλογές και άλλα 2,5 εκατ. για… «ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους»!

Με απόφαση Χαρίτση, αυτά τα 2,5 εκατ. ευρώ μπορούν να «διατεθούν» αυτοβούλως, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά ή άλλα παραστατικά – Δείτε αναλυτικά τα ποσά που παίρνουν και κόμματα όπως το «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών» του Γιάννη Δημαρά, η «Πυρίκαυστος Ελλάδα» του Κώστα Ζουράρι και η ΔΗΜΑΡ

Συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ πήραν φέτος τα κόμματα που δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση εν όψει των Ευρωεκλογών.

Η σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση δημοσιέυθηκε σε ΦΕΚ στις 12 Μαρτίου και προβλέπει πώς θα κατανεμηθεί αναλυτικά το ποσό αυτό.

Το πιο εντυπωσιακό όμως στην απόφαση αυτή είναι το γεγονός πως από τα 15 εκατ. ευρώ, τα 12,5 αφορούν στην τακτική χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ τα 2,5 εκατ. ευρώ κατανέμονται για «ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους».

Αυτό εν ολίγοις σημαίνει πως οι παραλήπτες των χρημάτων αυτών μπορούν να τα διαθέσουν με τον τρόπο που νομίζουν χωρίς να απαιτούνται τα αντίστοιχα δικαιολογητικά και παραστατικά. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για αεροπορικά ταξίδια στελεχών των κομμάτων ή και για κάλυψη εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας, τη δαπάνη για τις συγκεντρώσεις (το στήσιμο, τη μεταφορά οπαδών προς τον τόπο της συγκέντρωσης, προεκλογικού τύπου δημοσιεύσεις κλπ).

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως αυτού του είδους την χρηματοδότηση δικαιούνται όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή ή την Ευρωβουλή, ακόμα και εντός συνασπισμού. Έτσι, στην συμμαχία με επικεφαλής τον Πάνο Κάμμενο για παράδειγμα, χρηματοδότηση δικαιούται τόσο το «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών» του Γιάννη Δημαρά όσο και η Πυρίκαυστος Ελλάδα του Κώστα Ζουράρι, που παίρνουν από 10.457,51 ευρώ για «ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους».


xrimatodotisi-anel-ena

Αντίστοιχα, αυτού του είδους την χρηματοδότηση παίρνει η ΔΗΜΑΡ (14.918,84 ευρώ), ως μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.


xrimatodotisi-pasok-dyo

Αναλυτικά, τα ποσά της κρατικής χρηματοδόησης για «ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους» είναι τα εξής:


xrimatodotisi-synolo-ena

Ολόκληρη η δημοσίευση στο ΦΕΚ: 


apofaseis_xaritsh1


apofaseis_xaritsh2


apofaseis_xaritsh3


apofaseis_xaritsh4

Δημοφιλέστερα

To Top