Ελλάδα

Δολοφονία 89χρονης στη Σητεία: Ο 34χρονος Αλβανός που αποκάλυψε τα πάντα στην Αστυνομία

Του είχε προταθεί να συμμετέχει στη ληστεία και αρνήθηκε, όπως υποστηρίζει – Γνώριζε από τους ίδιους τους κατηγορούμενους τις προθέσεις και τα σχέδια τους, ποια μέρα θα μετέβαιναν στην Ζήρο και τι επακολούθησε

Πρόσωπο-κλειδί «καίει» με ένορκη κατάθεση τους πέντε εμπλεκόμενους στην τραγική υπόθεση της γιαγιάς της Ζήρου, η οποία ξεψύχησε στο νοσοκομείο, χτυπημένη από τους ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι της.

Το πρόσωπο αυτό είναι ένας 34χρονος Αλβανός, ο οποίος διαμένει στο Ηράκλειο, και στον οποίο, όπως αποκαλύπτεται, είχε προταθεί από κατηγορούμενους να συμμετάσχει στην «καταδρομικού τύπου» εισβολή στο σπίτι της γιαγιάς τη μοιραία νύχτα.

Προκύπτει, μέσα από την δικογραφία, ότι οι εμπλεκόμενοι έκαναν τέτοιες «εισβολές» σε διάφορα σπίτια ανά την Κρήτη, όμως στην περίπτωση της 88χρονης η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο με αποτέλεσμα την γνωστή τραγική κατάληξη της ανήμπορης και ανυπεράσπιστης γιαγιάς.

Η ένορκη κατάθεση ελήφθη την ημέρα των συλλήψεων των κατηγορουμένων και ήταν ο κρυφός… άσσος στο μανίκι των αστυνομικών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αφού ενισχύει τα ευρήματα (κάμερες, επικοινωνίες) των Αρχών.

Πρόσωπα και καταστάσεις έρχονται να «κουμπώσουν» με τα στοιχεία της δικογραφίας και επιπλέον ο 34χρονος Αλβανός έδωσε στις Αρχές έναν ακόμα κατηγορούμενο, τον 5ο κατά σειρά, η εμπλοκή του οποίου δεν ήταν γνωστή. Μέχρι τότε οι Αρχές γνώριζαν για τους τρεις που μπήκαν στο σπίτι και για έναν ακόμα, ο οποίος είχε το ρόλο τσιλιαδόρου.

Πώς έφθασαν οι Αρχές στον 34χρονο

Η ΕΛΑΣ έφθασε στα ίχνη του όταν διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα που έφθασαν στην διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών ότι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την τέλεση της ληστείας ο 34χρονος είχε ύποπτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με δύο εκ των κατηγορουμένων που φέρονται να είχαν φυσική παρουσία στον τόπο του εγκλήματος.

Αναπόφευκτα το πρόσωπο αυτό τέθηκε στο κάδρο των ερευνών, έπρεπε όμως να διερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος του δεδομένου ότι βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά από την Ζήρο και άρα δεν είχε φυσική παρουσία. Στην διάρκεια της ένορκης κατάθεσης που έδωσε, πριν λίγες ημέρες, παραδέχτηκε ότι γνώριζε από τους ίδιους τους κατηγορούμενους τις προθέσεις και τα σχέδια τους αναφορικά με την 88χρονη. Γνώριζε ποια μέρα θα μετέβαιναν στην Ζήρο, γνώριζε και τι επακολούθησε.

Αποκάλυψε ακόμα ότι είχε προταθεί και στον ίδιο να συμμετάσχει στην ληστεία αλλά αρνήθηκε. Μάλιστα κατονομάζει και ποιος είναι ο κατηγορούμενος που τον προσέγγισε για να τον βάλει στο κόλπο.

Καρέ-καρέ η φρίκη που βίωσε η άτυχη γιαγιά

Στην δικογραφία περιγράφονται καρέ-καρέ τα όσα εκτυλίχθηκαν τη μοιραία νύχτα. Αναφέρεται ότι ξύπνησαν την άτυχη γιαγιά προκειμένου να τους υποδείξει πού είχε χρήματα κρυμμένα.

Στην προσπάθεια τους να την δεσμεύσουν, ένας εξ αυτών την χτύπησε βάναυσα στο κεφάλι με το χέρι του. Στην συνέχεια της έδεσαν τα χέρια και τα πόδια, χρησιμοποιώντας κομμάτια υφάσματος από σεντόνι.

Η γιαγιά αντιστεκόταν και αντιδρούσε έντονα. Κατάφερε και δάγκωσε το δάκτυλο ενός εκ των ληστών όσο εκείνος προσπαθούσε να την ακινητοποιήσει.

Ταυτόχρονα την απειλούσαν ότι θα την σκοτώσουν.

Τα άτομα που μπήκαν στο σπίτι της 88χρονης παρέμειναν εκεί για τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι τις 23.30 τη νύχτα της 9ης Φεβρουαρίου.

Στις 23.35 νύχτα Σαββάτου αναχωρούν από την Ζήρο και ακολουθούν την ίδια διαδρομή επιστροφής στο Ηράκλειο μέσω Ιεράπετρας. Στην έδρα τους φθάνουν περίπου στις 2 τα ξημερώματα.

Με την αποχώρηση τους η γιαγιά, η οποία βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, κατάφερε να αποδεσμευτεί και να ενημερώσει τους οικείους της. Την επόμενη νύχτα διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Σητείας και λίγες ώρες αργότερε εξέπνευσε. Επισήμως ως αιτία θανάτου αναφέρεται η εγκεφαλική αιμορραγία τραυματικής αιτιολογίας και η υπόθεση καταχωρείται ως «ανθρωποκτονία».

Η Αστυνομία θεωρεί ότι ο άνθρωπος που εντόπισε τον «στόχο», δηλαδή τη γιαγιά, είναι ένας 37χρονος Ρομά, ο οποίος διέμενε στον καταυλισμό της Αλικαρνασσού. Ως πλανόδιος οπωροκηπευτικών επισκεπτόταν τακτικά την ευρύτερη περιοχή της Σητείας και μάλιστα φέρεται να είχε επισκεφθεί την Ζήρο και το πρατήριο υγρών καυσίμων που λειτουργούσε η γιαγιά τουλάχιστον τρεις φορές πριν την ληστεία. Συγκεκριμένα, στις 12 και στις 30 Ιανουαρίου καθώς και στις 2 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο η οργάνωση του σχεδίου αποδίδεται σε άλλον συγκατηγορούμενο του, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε προσεγγίσει και τον 34χρονο Αλβανό. Και οι πέντε χαρακτηρίζονται από την ΕΛΑΣ ως άτομα με ιδιαίτερη επικινδυνότητα, τα οποία έχουν απασχολήσει κατά σύστημα στο παρελθόν για διαρρήξεις και διακεκριμένες κλοπές.

Πηγή: Cretalive.gr

Δημοφιλέστερα

To Top