Πολιτική

Γερμανικός Τύπος για Τσίπρα: Με παροχές ζητά την ψήφο των Ελλήνων

Γερμανικές εφημερίδες και περιοδικά προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις κινήσεις του πρωθυπουργού – Spiegel για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης: «Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό» – Κανάλι ARD: «Πότε θα γίνει η μείωση του ΦΠΑ στο λιανεμπόριο και την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, δεν είναι ακόμη σαφές»

Στη δίνη των εκλογών κινείται ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αυξάνοντας τις συντάξεις και μειώνοντας τον ΦΠΑ ζητά την ψήφο των Ελλήνων, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο γερμανικός Τύπος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος για δεύτερη φορά θέλει να δοκιμάσει τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Για προεκλογική μανούβρα κάνει λόγο η αντιπολίτευση της χώρας, όπως σχολιάζουν τα δημοσιεύματα προσθέτοντας ότι η τριήμερη συζήτηση στη βουλή, του δίνει την ευκαιρία για αψιμαχίες στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα.

«Handelsblatt»: O Tσίπρας σε φάση προεκλογική εκστρατείας – Πάνω οι συντάξεις, κάτω ο ΦΠΑ

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει να επενδύσει σε επιχειρήσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Την ίδια στιγμή, οι πιστωτές της χώρας πρέπει να είναι ήσυχοι», γράφει η γερμανική εφημερίδα Haldelsblatt αναφερόμενη στα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Ζάππειο Μέγαρο.

Στην Ελλάδα, ο ΦΠΑ για τρόφιμα και ενέργεια πρόκειται να μειωθεί αυτό το μήνα. Αυτό είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα.

Οι δανειστές δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσουν. Μ΄ένα ειδικό ταμείο ο Αλέξης Τσίπρας θα διασφαλίσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Στο μεταξύ, σήμερα (Τετάρτη) αρχίζει στην ελληνική βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

«Τα μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών θα είναι καρποφόρα», δήλωσε ο Τσίπρας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Τώρα είναι καιρός να επενδύσουμε στην κοινωνική και οικονομική πολιτική μετά από χρόνια λιτότητας». 

Για τα μέτρα που εξήγγειλε την σούπερ εκλογική χρονιά, – εκτός από τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο και οι βουλευτικές εκλογές – ο Τσίπρας δεν κρατάει μυστικά. «…Ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού στις 26 Μαΐου και τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Τσίπρας επέλεξε έξυπνα την χρονική στιγμή για να ανακοινώσει τα μέτρα, όπως σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.  «Την Τετάρτη, αρχίζει στην ελληνική βουλή η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα ψηφιστεί την Παρασκευή.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την εφημερίδα «Handeslblatt» κινείται και η γερμανική εκπομπή Tagesschau του δημόσιου καναλιού ARD.

«Η ελληνική αντιπολίτευση το βλέπει ως μαζικό ελιγμό στην προεκλογική εκστρατεία: Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας ανακοινώνει διάφορες φορολογικές ελαφρύνσεις και ειδικές αυξήσεις για συνταξιούχους», σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο.

«Πότε ακριβώς θα γίνει η μείωση του ΦΠΑ στο λιανεμπόριο και την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, δεν είναι ακόμη σαφές», προσθέτει.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Για δεύτερη φορά φέτος ,ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει να δοκιμάσει τον εαυτό του και την κυβέρνησή του», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι κατά την πολυήμερη συζήτηση στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, το κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αρκετές ευκαιρίες για προεκλογική εκστρατεία.

«Λίγο πριν τις ευρωεκλογές και για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία θα γίνει μάλλον την Παρασκευή μετά από τριήμερη συζήτηση, όπως αναφέρουν ελληνικά ΜΜΕ», γράφει η γερμανική εφημερίδα. Είχε προηγηθεί πρόταση μομφής της Ν.Δ κατά του Παύλου Πολάκη, αναπληρωτή υπουργού Υγείας της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο τελευταίος είχε εκφραστεί υποτιμητικά απέναντι σε πολιτικό της Νέας Δημοκρατίας με αναπηρία. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ήδη στο προοίμιο της πρότασης δυσπιστίας ότι δεν χρειάζεται να γίνει συζήτηση μόνο για έναν υπουργό, αλλά να τεθεί σε δοκιμασία κατευθείαν ολόκληρη η κυβέρνηση.  Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την αντίδραση αυτή λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές ανούσιους διαξιφισμούς και εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευτεί δεόντως την ευκαιρία της πολυήμερης συζήτησης για τον προεκλογικό της αγώνα».

Spiegel: Ζητά δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης

«Μέσα σε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητά για δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό», γράφει το περιοδικό «Spiegel» και προσθέτει:

«Μόλις πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός Τσίπρας κέρδισε μετά βίας τη ψήφο εμπιστοσύνης στη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας (τώρα Βόρεια Μακεδονία). Τώρα λίγο πριν από τις ευρωεκλογές θέλει για άλλη μια φορά η Βουλή να κρίνει την κυβέρνησή του».

Δημοφιλέστερα

To Top