Οικονομία

Goldman Sachs: Κυβέρνηση ΝΔ θα στηρίξει περισσότερο την ανάπτυξη

Οι πρόωρες εκλογές βελτιώνουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας εκτιμά η επενδυτική τράπεζα

Πιθανότητα επίτευξης σχετικής πλειοψηφίας από τη Νέα Δημοκρατία «βλέπει» για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές η Goldman Sachs, σχολιάζοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής.

Η επενδυτική τράπεζα σχολιάζει ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και υπήρξε ανθεκτική έναντι της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης στις αρχές του έτους. Όπως αναφέρει η Goldman, ευθυγραμμίζεται με την αρχική αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών και δηλώνει θετική για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας.

Η Goldman Sachs  σημειώνει, επίσης, ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν πως υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη τόσο για τη ΝΔ (36,6%) όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ (26,6%) σε σύγκριση με για προκαταρκτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να συγκεντρώνει 7,5% στις δημοσκοπήσεις. Αν και κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ΝΔ πιθανότατα θα είναι το κόμμα που θα ηγείται μιας νέας κυβέρνησης.

Οι λόγοι αισιοδοξίας της Goldman για τη συνέχεια

Η ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας είναι οι δύο κύριοι λόγοι της θετικής άποψης της Goldman για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας από τα μέσα του 2018.

Μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών- κατά την άποψη της Goldman Sachs- και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και ευνοϊκότερων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να αναιρέσει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος υψηλότερου κόστους εργασίας, λιγότερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας των μισθών θα μειωνόταν κάτω από μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, η εκτίμηση της Goldman Sachs για τα δημοσιονομικά είναι επίσης θετική βραχυπρόθεσμα και σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένη με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτιμά δε ότι στην έκθεση της Κομισιόν θα επισημαίνεται ότι η χώρα θα πιάσει το 3,5% του ΑΕΠ σε πρωτογενές πλεόνασμα. Υπενθυμίζει παράλληλα ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι κάτω του ορίου του 15% του ΑΕΠ και ότι το μαξιλάρι ρευστότητας καλύπτει τις πληρωμές ωριμάνσεων μέχρι τα μέσα του 2021.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top