Διεθνή

Μαρτυρία αεροσυνοδού για την τραγωδία στη Μόσχα: Τους τραβούσα από το γιακά για να βγουν έξω!

Καταγγελίες ότι επιβάτες καθυστερούσαν την εκκένωση του αεροσκάφους γιατί προσπαθούσαν να πάρουν μαζί τους τις αποσκευές τους – Οι τρεις θεωρίες για το δυστύχημα

Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε όταν το αεροπλάνο της Aeroflot έπιασε φωτιά ενώ πραγματοποιούσε αναγκαστική προσγείωση το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας περιέγραψε στους δημοσιογράφους μία από τις αεροσυνοδούς.

Η 34χρονη Τατιάνα Κασατκίνα άρπαζε τους επιβάτες από τον γιακά και τους έσπρωχνε προς την έξοδο προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκένωση του αεροσκάφους.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, μάρτυρες ανέφεραν ότι ορισμένοι επιβάτες εμπόδιζαν την έξοδο καθώς πριν αποβιβαστούν, προσπαθούσαν να πάρουν τις χειραποσκευές τους.

Σαράντα ένας άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στο αεροσκάφος – ανάμεσά τους δύο παιδιά κι ένα μέλος του πληρώματος.

Σε ότι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, υπάρχουν τρεις θεωρίες, όπως υποστηρίζουν Ρώσοι αξιωματούχοι: οι άσχημες καιρικές συνθήκες, η μηχανική βλάβη και οι ανειδίκευτοι πιλότοι.

Τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί αλλά οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν προτίθενται να καθηλώσουν στο έδαφος το συγκεκριμένο μοντέλο αεροσκάφους.


Жуткое видео из салона горящего самолета Суперджет в Шереметьево.

«Όταν το αεροπλάνο σταμάτησε, άρχισε αμέσως η εκκένωση. Η φωτιά ήταν ορατή. Όλοι φώναζαν ότι πήραμε φωτιά, αλλά δεν υπήρχε φωτιά μέσα στην καμπίνα εκείνη τη στιγμή. Χτύπησα την πόρτα με το πόδι μου και έσπρωξα προς τα έξω τους επιβάτες για να μην επιβραδύνουν την εκκένωση. Για να κάνουν γρήγορα τους τράβαγα από τον γιακά», υποστηρίζει η ηρωίδα αεροσυνοδός και προσθέτει:

«Έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Ο καπνός ήταν ήδη μαύρος. Οι τελευταίοι σέρνονταν για να βγουν έξω. Όλοι είχαν πεταχτεί από τις θέσεις τους και προχωρούσαν μπροστά παρά το γεγονός ότι το αεροπλάνο κινούνταν ακόμα με ταχύτητα. Είδα την πρώτη γυναίκα να τηλεφωνεί σε κάποιον και να λέει “πήραμε φωτιά, πέφτουμε”».

Η Τατιάνα υποστηρίζει ότι είχε ισχυρή καταιγίδα λίγο μετά την απογείωση κι ότι το αεροπλάνο χτύπησε κεραυνός, μία θεωρία την οποία επιβεβαιώνουν και πολλοί επιβάτες.

«Απογειωθήκαμε και μπήκαμε σε ένα σύννεφο… Είχε χαλάζι. Είχε πολύ θόρυβο από έξω, καθώς το χαλάζι έπεφτε στο αεροπλάνο», είπε η αεροσυνοδός.

Το αεροπλάνο ξεκίνησε την επιστροφή του στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με την αεροσυνοδό όμως δεν λειτουργούσαν οι εσωτερικές επικοινωνίες του αεροσκάφους και μόλις που άκουσε τον πιλότο να της δίνει εντολή να προετοιμαστεί για αναγκαστική προσγείωση.

«Απογειωθήκαμε στις 6.03 μ.μ. Περίπου 10 λεπτά αργότερα μπήκαμε σε αυτό το σύννεφο. Είδα την πυρκαγιά στο πίσω μέρος, όλοι φώναζαν: “Πιάσαμε φωτιά”!», είπε.

Δημοφιλέστερα

To Top