Διεθνή

Ο σύζυγος της Ιβάνκας Τραμπ θέλει να λύσει το Μεσανατολικό

Ο Τζάρεντ Κούσνερ χαρακτηρίζει το σχέδιο που ετοιμάζει τα τελευταία δύο χρόνια για το Μεσανατολικό «καλό σημείο εκκίνησης»

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, είπε χθες Πέμπτη ότι η ειρηνευτική πρόταση που ετοιμάζει για το Μεσανατολικό θεωρεί πως θα αποτελέσει «καλό σημείο εκκίνησης».

Ο σύζυγος της Ιβάνκας Τραμπ, της κόρης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έκρινε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Washington Institute for Near East Policy ότι η πρότασή του προβλέπει «μια λύση» που «πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τα πολιτικά ζητήματα και ένα περίγραμμα του τι μπορεί να γίνει ώστε οι άνθρωποι στην περιοχή να αρχίσουν να ζουν καλύτερα».

Χαρακτήρισε ακόμη το «πλαίσιο» που επεξεργάζεται «ρεαλιστικό», «εφαρμόσιμο», ένα πακέτο μέτρων που «νομίζω ότι θα οδηγήσει και τα δύο μέρη σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Ο Κούσνερ επεξεργάζεται το σχέδιο αυτό επί δύο χρόνια, μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Αναμένεται να αποκαλυφθεί τον Ιούνιο, αφού τελειώσει το Ραμαζάνι. Η παρουσίασή του έχει αναβληθεί επανειλημμένα τους τελευταίους 18 μήνες, για διάφορους λόγους.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο έχει δύο συνιστώσες. Η πολιτική του διάσταση καταπιάνεται με ζητήματα όπως το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Η οικονομική του πτυχή προβλέπει μέτρα για την ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας.

Ο Κούσνερ έχει διαβεβαιώσει ότι το σχέδιο δεν εντάσσεται σε μια προσπάθεια να επιβληθεί η βούληση των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Γκρίνμπλατ θεωρεί ότι η στάση των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων θα είναι κρίσιμη για ορισμένα σημεία του σχεδίου.

Ερωτηθείς για τη δέσμευση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσαρτήσει ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, ο Κούσνερ απάντησε ότι αφού αναλάβει η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ «θα το συζητήσουμε». Ο Νετανιάχου έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την οριακή νίκη του Λικούντ στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου.

«Ελπίζω ότι και οι δύο πλευρές θα εξετάσουν το σχέδιο (…) πριν γίνουν μονομερείς κινήσεις», επέμεινε ο Κούσνερ.

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν a priori το σχέδιο το οποίο ετοιμάζει ο γαμπρός του Τραμπ, άλλοτε επιχειρηματίας στον χώρο των ακινήτων πριν μετατραπεί σε κορυφαίο σύμβουλο της αμερικανικής προεδρίας. Άραβες αξιωματούχοι και αναλυτές προεξοφλούν ότι το σχέδιο θα ευνοεί το Ισραήλ, με δεδομένη τη σκληρή στάση της κυβέρνησης Τραμπ έναντι των Παλαιστίνιων, τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας και το κλείσιμο της αντιπροσωπείας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Οι Παλαιστίνιοι ουσιαστικά διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει στην πόλη την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Δημοφιλέστερα

To Top