Διεθνή

Ρωσία – Ιαπωνία: Νέος γύρος συνομιλιών για τις Κουρίλες Νήσους

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και της Ιαπωνίας, Τάρο Κόνο, θα έχουν συνομιλίες στη Μόσχα στις 10 Μαΐου, σε μια προσπάθεια να επιλύσουν την εδαφική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα

«Στις 10 Μαΐου στη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί ο τρίτος γύρος των ρωσο-ιαπωνικών συνομιλιών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με θέμα το πρόβλημα της συνθήκης ειρήνης» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε επίσης ότι, κατά την διάρκεια των συνομιλιών, οι πλευρές θα συνεχίσουν να εξετάζουν τρόπους για την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνήσει οι ηγέτες των δύο χωρών για την επίσπευση του διαλόγου στο θέμα αυτό, με βάση την Κοινή Διακήρυξη του 1956.

«Εκτός των άλλων οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε επίκαιρα ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς πολιτικής, περιλαμβανομένης και της αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων και απειλών, της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο και της κατάστασης στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού» επισήμανε η Ζαχάροβα.

Η Ιαπωνία επιδιώκει να επιλύσει την εδαφική διένεξη για τέσσερα νησιά, τα οποία η μεν Ιαπωνία αποκαλεί Βόρεια Εδάφη, ενώ η Ρωσία Νότιες Κουρίλες. Η διένεξη αυτή, που ξεκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξακολουθεί να συντηρεί την εμπόλεμη κατάσταση, καθώς δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top