Πολιτική

Συνομιλία Γαβρόγλου με μαθητές στους μαθητικούς αθλητικούς αγώνες Ελλάδας, Σκοπίων και Αλβανίας

Ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με τον δήμαρχο του Pustec της Αλβανίας, Andon Jani, και του Resen της Βόρειας Μακεδονίας, Zivko Gosharevski, ο οποίος του πρόσφερε τοπικά προϊόντα της περιοχής του και το έμβλημα της πόλης του που είναι ένα κόκκινο μήλο

«Mε τη συμμετοχή σας έχετε βάλει και εσείς ένα μικρό πετραδάκι για μια ειρηνικότερη Ευρώπη» είπε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, απευθυνόμενος τους περίπου 100 μαθητές από την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία οι οποίοι συμμετείχαν στους πρώτους διασυνοριακούς αθλητικούς αγώνες 1st Prespes School Games που πραγματοποιήθηκαν στις Πρέσπες.«Όταν αργότερα θα μιλάτε για τη σημερινή ημέρα στα δικά σας παιδιά, θα καταλάβετε ότι συμμετείχατε σ’ ένα από τα μικρά βήματα που γίνονται στην ιστορία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τέτοιες πρωτοβουλίες ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης και αναδεικνύουν το βασικό της πρόταγμα, ότι είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί αλλά είμαστε ίδιοι».

Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε τους αγώνες ως μια σημαντική και σπουδαία γιορτή που έχει ως στόχο την καλλιέργεια της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας ανάμεσα στις κοινότητες των κατοίκων των Πρεσπών και από τις τρεις χώρες, μέσα από την διάδοση του αθλητικού πνεύματος στους μαθητές, την καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας και τη γνωριμία των παιδιών από τις τρεις όχθες των λιμνών.

Οπως είπε στο “protothema.gr” ο Βασίλης Παντελίδης συντονιστής του προγράμματος PoliPrespa για το δήμο Πρεσπών ιμετάλλια θα δοθούν σε όλους τους αθλητές η τριήμερη εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Βασικός σκοπός των αγώνων είναι η ανάπτυξη των σχέσεων των νέων των τριών Σκοπός είναι η φιλία λέει ο κ. Παντελίδης και μετάλλια θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες. «Δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αγώνες φιλικοί « λέει ο κ. Παντελίδης.

Στους αγώνες συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων των τριών περιοχών της Πρέσπας, δηλαδή τον δήμο Πρεσπών, τον δήμο Resen (Βόρεια Μακεδονία) και το δήμο Pustec (Αλβανία).Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Γαβρόγλου παρακολούθησε τον αγώνα μπάσκετ κορασίδων και στη συνέχεια επισκέφθηκε το κτιριακό συγκρότημα όπου λειτουργεί το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές τάξεις στο Λαιμό της Πρέσπας και συναντήθηκε με γονείς μαθητών και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Ιδιαίτερη συνάντηση είχε με τους μαθητές της ακριτικής περιοχής.

Ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με τον δήμαρχο του Pustec της Αλβανίας, Andon Jani, και του Resen της Βόρειας Μακεδονίας, Zivko Gosharevski, ο οποίος του πρόσφερε τοπικά προϊόντα της περιοχής του και το έμβλημα της πόλης του που είναι ένα κόκκινο μήλο.

Στο 1st Prespes School Games πραγματοποιήθηκαν αγώνες μπάσκετ στο Πατουλίδειο Αθλητικό Κέντρο σε τέσσερις κατηγορίες (παίδων, κορασίδων, νέων, νεανίδων) με μικτές ομάδες μαθητών από τις τρεις χώρες. Τη δεύτερη ημέρα έγινε ανώμαλος δρόμος 4 χλμ. (νέοι, νεανίδες) και 2 χλμ. (παίδες, κορασίδες).Παράλληλα έγιναν ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της ελληνικής πλευράς (Βυζαντινή εκκλησία Αγ. Γερμανού, νερόμυλος Αγ. Γερμανού, Βασιλική Αγ. Αχιλλείου), ενώ οι μαθητές και οι συνοδοί τους συμμετείχαν σε λαϊκά δρώμενα (Πανήγυρις Αγ. Γερμανού).Οι αγώνες έγιναν με πρωτοβουλία του Δήμου Πρεσπών και του Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Λαιμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την συμμετοχή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, την υποστήριξη του Διακρατικού Προγράμματος INTERREG “Balkan-Mediterranean 2014-2020″, καθώς και του προγράμματος «PoliPrespa» το οποίο υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δημοφιλέστερα

To Top