Διεθνή

Γαλλικά ΜΜΕ για εκλογή Ιμάμογλου: Ηχηρό «χαστούκι» για τον Τούρκο πρόεδρο

Ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης κέρδισε τις εκλογές στην Πόλη εκεί όπου ο Τούρκος πρόεδρος έχτισε την εξουσία του, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro»  

Η επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές για την Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης καλύπτεται ευρέως από το σύνολο των γαλλικών ΜΜΕ.

Ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης κέρδισε τις εκλογές στην Πόλη εκεί όπου ο Τούρκος πρόεδρος έχτισε την εξουσία του, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» και προσθέτει:

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε το πολιτικό μέλλον του αρχηγού του κράτους, στην εξουσία επί 17 χρόνια, αλλά οι φόβοι επιβεβαιώνονται: το βράδυ της Κυριακής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν κατατροπώθηκε στην Κωνσταντινούπολη».

«Για το κόμμα του Τούρκου προέδρου, η ήττα είναι ακόμα πιο δύσκολη: είναι η δεύτερη σε δύο μήνες. Υποστηρίζοντας ότι έγιναν παρατυπίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε το βάρος του σε μία νέα ψηφοφορία, στην οποία περίμενε να κερδίσει. Ήταν ένα λάθος τακτικής, ίσως το βαρύτερο της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Όχι μόνο το κόμμα του «ΑΚΡ» ηττήθηκε, αλλά η διαφορά διευρύνθηκε σημαντικά μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Ο Ερντογάν απέτυχε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του, ιδίως εκείνους της μεσαίας τάξης που ψήφισαν το AKP από ιδεολογία παρά από οικονομικό συμφέρον», προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.

«Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είναι ένας πυγμάχος της πολιτικής, ντοπαρισμένος από διαμάχες, και μονίμως προκαλώντας απόπειρες πραξικοπήματος»… «Ωστόσο, ο Ιμάμογλου απέφυγε όπως μπορούσε, να εισέλθει σε αυτές τις διαμάχες, καλλιεργώντας για τον εαυτό του μια εικόνα του ήρεμου ανθρώπου. Η αντιπολίτευση, η οποία έχει υποσχεθεί εδώ και χρόνια να δώσει στους Τούρκους λίγη γαλήνη, το έκανε για πρώτη φορά με έναν υποψήφιο… γαλήνιο.

Γαλλική εφημερίδα «Liberation»: Ιστορική ήττα του Ερντογάν

Ηχηρό χαστούκι για τον Τούρκο πρόεδρο

«Ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου επανεξελέγη την Κυριακή στο δήμο της Κωνσταντινούπολης μετά την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας, προκαλώντας τη χειρότερη εκλογική ήττα του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε 17 χρόνια», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» και προσθέτει:

«Ήταν μια ιστορική ήττα του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη».
«Οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης έδωσαν ένα ηχηρό χαστούκι στον Τούρκο πρόεδρο την Κυριακή»…«Κανείς δεν μπερδεύτηκε τους τελευταίους μήνες. Αυτή η ψηφοφορία είχε την αξία του δημοψηφίσματος για τον πρόεδρο της Τουρκίας…

Κανονικοποίηση της πολιτικής ζωής
«Οι πολίτες φαίνεται να έχουν εκφράσει την αποδοκιμασία τους για την αδυναμία του κόμματος του Ερντογάν να δώσει απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, στους περιορισμούς των δημόσιων ελευθεριών, καλπάζοντας μέσα από τον υπερεθνικισμό. Το χαστούκι για τον Ερντογάν και το καθεστώς του αντανακλά επίσης την κόπωση μετά από μια αδιάκοπη σειρά εκλογών (οκτώ από το 2014)…», αναφέρει η εφημερίδα «Liberation».

«Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μόνο επικίνδυνες επιλογές. Εάν αφήσει τον Ιμάμογλου να κυβερνήσει εν ειρήνη, θα μπορούσε να τον καταστήσει έναν σοβαρό αντίπαλο για την προεδρία το 2023. Εάν του βάλει τρικλοποδιά, τότε μπορεί να του καλλιεργήσει την εικόνα του θύματος και να ενισχύσει την ιδιότητά του ως νέου ήρωα της αντιπολίτευσης», υπογραμμίζει το επίμαχο δημοσίευμα.

Δημοφιλέστερα

To Top