Πολιτική

Ακιντζί: Πρόταση στον Αναστασιάδη για κοινή επιτροπή υδρογονανθράκων

Ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε πρόταση στον πρόεδρο της Κύπρου για κοινή επιτροπή εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με πλάτες της Άγκυρας – Η πρόταση έγινε με τις πλάτες της Άγκυρας

Πρόταση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για σύσταση Κοινής Επιτροπής Υδρογονανθράκων, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, η πρόταση έχει κατατεθεί ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Συγκεκριμένα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προτείνει όπως επιτροπή αυτή, η οποία θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να είναι υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, ενώ θα υπάρξει και συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή.

Η πρόταση, σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας», στάλθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του Επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Sergiy Illariono, με στόχο να μελετηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά και να συζητηθεί αργότερα σε χωριστές συναντήσεις των δύο ηγετών με τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Yeniduzen, η πρόταση Άκιντζί έχει ως στόχο να μετατραπεί το φυσικό αέριο από πεδίο εντάσεων σε πεδίο συνεργασίας. Η πρόταση περιγράφει τη δομή, τους στόχους και τον τρόπο εργασίας της επιτροπής, όπως επίσης και πρόνοια για δημιουργία ενός ταμείου και τρόπους με τους οποίους οι δύο κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν

Η Άγκυρα στηρίζει τη νέα πρόταση συνεργασίας επί των υδρογονανθράκων της Κύπρου που υπέβαλε ο Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ και κυρίως τις εγγυήτριες δυνάμεις, να στηρίξουν την πρόταση και να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές για συνεργασία στο θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχει γίνει γνωστό ότι ο Μουσταφά Ακιντζί «υπέβαλε σήμερα στην ελληνοκυπριακη πλευρά μέσω του ΟΗΕ τη νέα περιεκτική πρόταση συνεργασίας που ετοίμασε η τουρκοκυπριακη πλευρά για την έρευνα και εκμετάλλευση των πηγών υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο», προσθέτοντας ότι «αντικρίζουμε με ικανοποίηση αυτή την πρόταση συνεργασίας και την στηρίζουμε».

«Η πρόταση προβλέπει για το θέμα των υδρογονανθράκων επί των οποίων οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα ως ίσοι συνέταιροι του νησιού, να συνεργαστούν και στο θέμα των εισοδημάτων και από αυτές τις πηγές να επωφεληθούν μαζί ταυτόχρονα», αναφέρει. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία και θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για τη λύση του Κυπριακού». «Γι αυτό το λόγο απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ και της ΕΕ και ιδιαίτερα προς τις εγγυήτριες δυνάμεις να αξιολογήσουν αυτή την σημαντική ευκαιρία, να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση συνεργασίας και να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές για τη συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων στο νησί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι «η χώρα μας είναι αποφασισμένη πλήρως να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της στη δική της υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσο και τα ίδια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών του νησιού». «Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, θέλουμε για άλλη μια φορά να επιστήσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας αναφέροντας ότι θα συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση αρχών μας στο θέμα της προστασίας αυτών των δικαιωμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δημοφιλέστερα

To Top