Οικονομία

Φόροι ακινήτων: Ανάσα για τους μικροοφειλέτες και την κτηματαγορά

Τέλος τρεξίματα και πρόωροι συμψηφισμοί για χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες με απόφαση Πιτσιλή – Τα οφέλη για τους φορολογούμενους

Τέλος στην ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους βάζει η νέα απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία καθιστά περιττή από 1ης Σεπτεμβρίου τις επισκέψεις στην εφορία για χιλιάδες νυν και μελλοντικούς ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με μια απλή εκτύπωση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από το διαδίκτυο, η οποία δείχνει πως δεν έχουν αφήσει απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να κάνουν τις συναλλαγές και μεταβιβάσεις των ακινήτων τους.

Τα οφέλη από την εξέλιξη αυτή είναι πολλαπλά: «ανάσα» για μικροφειλέτες, απλοποίηση διαδικασιών, ταχύτερη έκδοση δικαιολογητικών, ευκολότερα συμβόλαια και συναλλαγές, αποσυμφόρηση εφοριών, μικρότερες ουρές αναμονής με μείωση των επισκέψεων –αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση- για τους πολίτες στις ΔΟΥ.

Κυρίως, όμως, δίνει σημαντική οικονομική διευκόλυνση για τους ιδιοκτήτες και ώθηση στην Κτηματαγορά, σε μια περίοδο όπου οι αγοραπωλησίες ακινήτων δείχνουν ξανά να αυξάνονται, μετά από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης.

Τέρμα οι πρόωροι συμψηφισμοί

Η πικρή εμπειρία όποιου είχε ως τώρα επιχειρήσει να πουλήσει ακίνητο, ήταν ότι για να αποκτήσει το «περιβόητο» αποδεικτό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου, έπρεπε να το υπογράψει και ο τοπικός Έφορος.

Όχι σπάνια όμως, εάν οι αρμόδιοι έβλεπαν πως έχουν βεβαιωθεί και οφειλές από τρέχοντες φόρους (όχι ληξιπρόθεσμες αλλά που πρέπει να πληρωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο ή και σε δόσεις), σε πολλές ΔΟΥ ζητούσαν από τον ιδιοκτήτη να αναγράψει το ακίνητο που θα πουληθεί, προκειμένου να εξοφλήσει πρόωρα και εφάπαξ («μια κι έξω») κατά την είσπραξη του τιμήματος από την αγοραπωλησία, όχι μόνον το μικροποσόν της οφειλής που τυχόν είχε από παλιά στην εφορία, αλλά ακόμα και τους νέους φόρους του, πριν καταστούν ληξιπρόθεσμοι αλλά και πριν λήξει καν η νόμιμη διορία πληρωμής τους.

Το αποτέλεσμα ήταν ο ιδιοκτήτης όχι μόνον να ταλαιπωρείται για πολύ μικρές οφειλές, αλλά να μπαίνει σε διαδικασίες συμψηφισμού με …μελλοντικές οφειλές του, χάνοντας όχι μόνον τα περιθώρια χρόνου που έχουν όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι να εξοφλούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, αλλά ακόμα και τις 5 δόσεις με τις οποίες –για παράδειγμα- θα απλοπλήρωναν κανονικά τον ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται κάθε χρόνο (όπως και εφέτος) στο β΄εξάμηνο του έτους.

Αυτό όμως πλέον αλλάζει! Μόλις επιστρέψουν από τις διακοπές τους οι φορολογούμενοι –και ενώ θα έχουν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ- θα έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα απόφαση την οποία υπέγραψε προχθές ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κύριος Γιώργος Πιτσιλής. Και με βάση την απόφαση αυτή, αρκεί και μόνον η ηλεκτρονική χορήγηση του αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου, εφόσον ο ενδιαφερόμενος:

α) έχει συνολικές βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους μέχρι και πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ,

β) δεν έχει μπλέξει σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και δεν έχει εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου σε βάρος του,

γ) οι συνολικές βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές του από το παρελθόν δεν ξεπερνούν τα τριάντα (30) ευρώ.

Στις περιπτώσεις αυτές, δεν θα απαιτείται πλέον η αναγραφή του ακινήτου, το οποίο θα μεταβιβαστεί, στην αίτηση και το αποδεικτικό ενημερότητας. Το ίδιο θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και για αποδεικτικά ενημερότητας για ακίνητα στα οποία πρόκειται να συσταθεί και οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα.

Για περισσότερα οικονομικά νέα στο newmoney

Δημοφιλέστερα

To Top