Πολιτική

Γερμανικό περιοδικό «Cicero»: Κυριάκος Μητσοτάκης, ο μετά-λαϊκιστής

 «Ο Μητσοτάκης θέλει αλλαγές. Πάνω απ ‘όλα, θέλει να καταπολεμήσει το πελατειακό σύστημα, ένα από τα αίτια της ελληνικής κρίσης», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό – Σημειώνει ότι στόχος του είναι να κερδίσει τους ψηφοφόρους του κέντρου 

Σκιαγραφώντας το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, το γερμανικό περιοδικό «Cicero» αναφέρεται στο πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, επισημαίνοντας ότι ο ηγέτης της ΝΔ έχει μία καλή ευκαιρία για να αντικαταστήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, ακόμα κι αν προέρχεται από την παλαιότερη πολιτική δυναστεία της χώρας.

Για τον Γερμανό δημοσιογράφο, Γκερντ Χέλερ, ανταποκριτή στην Αθήνα, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ετοιμάζεται να διαβεί λίαν συντόμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο 51χρονος επικεφαλής της συντηρητικής φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, ΝΔ έχει μια καλή ευκαιρία να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Στις ευρωεκλογές το κόμμα του επικράτησε με 9,3 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα….»

«Για τον Μητσοτάκη αυτό είναι το πρώτο βήμα προς μια σημαντική πολιτική αλλαγή.

Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί έχουν προβάδισμα πάνω από δέκα μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ…».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από την παλαιότερη πολιτική δυναστεία της Ελλάδος», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει:

«Ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδος, η αδερφή του υπουργός Εξωτερικών και ο ανιψιός του πρόσφατα κατέκτησε το Δήμο της Αθήνας».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε αργά την είσοδό του στην πολιτική», υποστηρίζει στο άρθρο του ο Γερμανός αρθρογράφος .

«Σπούδασε στο Χάρβαρντ και το Στάνφορντ… Πολλοί ήταν αυτοί που τον επέκριναν ακόμα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ως «εκπρόσωπο της ελίτ» ο οποίος δεν μπορούσε να καταλάβει τις ανάγκες του λαού γιατί ανήκε στην «άλλη κατηγορία». Ωστόσο, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έδειξε ότι κατάφερε να αλιεύσει ψήφους, κυρίως των νέων…»

Το επίμαχο δημοσίευμα σχολιάζει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι δύο αντίπαλοι, Τσίπρας και Μητσοτάκης, ακολούθησαν διαφορετικές πολιτικές… «Ο Τσίπρας παραχωρεί ομιλίες, ο Μητσοτάκης ακούει».

«Ο Μητσοτάκης θέλει αλλαγές. Πάνω απ ‘όλα, θέλει να καταπολεμήσει το πελατειακό σύστημα, ένα από τα αίτια της ελληνικής κρίσης».

«Θέλουμε λιγότερο κράτος, λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

«Ο Μητσοτάκης βλέπει την επιτυχία της ΝΔ στις ευρωεκλογές ως μια «νίκη επί των λαϊκιστών».

Για τον ίδιο, γράφει το Cicero, «έφθασε η ώρα της μετα-λαϊκίστικης εποχής. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι Έλληνες θα είναι ένα βήμα μπροστά από την Ευρώπη αυτή τη φορά».

Ο Μητσοτάκης, πατέρας τριών παιδιών και παντρεμένος επί 20 χρόνια με επιτυχημένη επιχειρηματία, έχει δεσμευτεί για την πολιτική παράδοση της οικογένειας του. Ταυτόχρονα, ως πολιτικός, ο οποίος μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, θεωρεί τον εαυτό του μεταρρυθμιστή».

«Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει μια δύσκολη ισορροπία: θα πρέπει να κερδίσει τους ψηφοφόρους του κέντρου», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Δημοφιλέστερα

To Top