Ελλάδα

Κύπρος: Στα κατεχόμενα Τούρκοι ειδικοί σε χημικές ουσίες για τον ρωσικό πύραυλο S-200

Χημικές μετρήσεις θα διεξάγει στα κατεχόμενα η ομάδα ειδικών από την Τουρκία μετά το κομμάτι πυραύλου S-200 που έπεσε προκαλώντας καταστροφές – Να μην υπάρξει πανικός ζήτησε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» της Κύπρου

Ομάδα ειδικών από την Διοίκηση Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας μεταβαίνει στα κατεχόμενα για να διεξάγει κάποιες έρευνες, σύμφωνα με ανάρτηση του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος νωρίτερα ανέφερε ότι μίλησε με τον Τούρκο υπ. άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και τον Αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ.

Πρόκειται, όπως αναφέρει, για τέσσερα άτομα της AFAD που μαζί με την «πολιτική άμυνα» θα κάνουν χημικές μετρήσεις. Στην ανάρτησή του για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο υπουργό ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι «η Τουρκία θα προβεί σύντομα σε μερικές υποδείξεις για το θέμα αυτό στις γειτονικές χώρες της περιοχής. Και εμείς, προβαίνοντας σε διάφορες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, μεταφέρουμε την ανησυχία μας σχετικά με το θέμα στις ενδιαφερόμενες χώρες.

Για κομμάτι πυραύλου S-200 που έπεσε μεταξύ του χωριού Βουνό και Κουτσοβέντη, προκαλώντας καταστροφές μίλησε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Tατάρ κάνοντας λόγο για ατύχημα με την εκτόξευση πυραύλου από (αντιαεροπορικό) σύστημα της Συρίας, λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.

Μιλώντας μετά από την έκτακτη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» στην παρουσία των «διοικητών» των «ειρηνευτικών δυνάμεων» και των «δυνάμεων ασφαλείας», αλλά και του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και «υπουργού εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, ο «πρωθυπουργός» Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Κάλεσε δε τις χώρες της περιοχής, κυρίως το καθεστώς στην Συρία και το Ισραήλ, να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των ανθρώπων ζωών και περιουσιών.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι για το συμβάν ενημερώθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Άγκυρα και οι δύο «διοικητές» ενημέρωσαν σήμερα το «υπουργικό» για τις εκτιμήσεις που υπάρχουν. Δεν υπάρχει θέμα τοξικής μόλυνσης, πρόσθεσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από το τουρκικό ΓΕΣ. Σημείωσε δε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές για το συμβάν του τύπου «βρισκόμαστε σε κίνδυνο».

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι αρμόδιοι βρέθηκαν επιτόπου από τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις και ξέσπασαν οι φωτιές, ενώ ο ίδιος πήγε το πρωί με τη συνοδεία στρατιωτικών και επιθεώρησε την περιοχή.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε από την πλευρά του ότι το πρωί μίλησε με κάποιους ξένους πρέσβεις και τις πληροφορίες που έλαβε τις προώθησε στους «αρμόδιους του κράτους», κατά την έκφρασή του. «Γίνεται κατανοητό ότι χτες έναντι μιας μαζικής επίθεσης από το Ισραήλ η Συρία εξαπέλυσε κατά μη ελεγχόμενο και έντονο τρόπο βολές από συστοιχία και ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, ένας πύραυλος έπεσε εδώ».

O κ. Οζερσάι είπε ότι τα κομμάτια του πυραύλου που έπεσαν χτες την νύχτα στα κατεχόμενα έχουν τις ίδιες αναγραφές και φέρουν τις ίδιες πληροφορίες με τον πύραυλο που είχε πέσει τον Ιούλιο του 2018 στην πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.

Είναι κομμάτια πυραύλου που ονομάζονται μοντέλο SA 5 στο σύστημα του ΝΑΤΟ και υπάρχουν στο ρωσικό σύστημα S-200, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανέφερε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι «βεβαίως και είναι ένα σημαντικό γεγονός αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Καλούμε τις χώρες της περιοχής, πρωτίστως το καθεστώς στη Συρία, το Ισραήλ αλλά και τις άλλες γειτονικές χώρες, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια έμψυχων και άψυχων και να συμπεριφέρονται με ηρεμία».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι μίλησε με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ που του είπε ότι δεν χρειάζεται πανικός, πρόκειται για μια έκτακτη, μη συνηθισμένη περίπτωση που συνέβη λόγω ατυχήματος.

Τα κατεχόμενα υποστηρίζουν ότι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για S-200

Στην επιβεβαίωση ότι το αντικείμενο που εξερράγη τα ξημερώματα στον κατεχόμενο Πενταδάχτυλο, είναι πύραυλος S-200 προχώρησε το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα, μετά από έκτακτη συνεδρία.

Σε δήλωση του «υπουργικού» σημειώνεται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό, με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ να επαναλαμβάνει ότι δεν έχουν διαρρεύσει τοξικά αέρια ή χημικές ουσίες, ως αποτέλεσμα της έκρηξης του πυραύλου.

Ο Τατάρ χαρακτήρισε το περιστατικό ως ατύχημα, ενώ από την πλευρά του ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι μίλησε για ένα σοβαρό περιστατικό, το οποίο ωστόσο δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Όπως ανέφερε ο Τατάρ, λεπτομέρειες και φωτογραφίες από τον πύραυλο στάλθηκαν και στην Άγκυρα για εξετάσεις.

Ο Οζερσάι σημείωσε ότι η πτώση ήταν αποτέλεσμα των επιδρομών μεταξύ Ισραήλ και Συρίας και χαρακτήρισε το περιστατικό ως ατύχημα.

Ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων κάλεσε όλες τις γειτονικές χώρες να πράττουν με αυτοσυγκράτηση, καλώντας τις να λάβουν υπόψη την ασφάλεια των πολιτών άλλων χωρών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA, αναμένεται και δήλωση από την Άγκυρα.

Η συνεδρία έγινε στην παρουσία και των διοικητών των «ειρηνευτικών δυνάμεων» και των «δυνάμεων ασφαλείας».

Δημοφιλέστερα

To Top