Οικονομία

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές στη Νέα Υόρκη

Στάση αναμονής ενόψει Fed και εξελίξεων στις εμπορικές συνομιλίες

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης Παρασκευής, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, η εβδομάδα αυτή αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω πορεία της Wall Street, καθώς την Τετάρτη αναμένεται η κρίσιμη απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), για τα επιτόκια. Ακόμη ανμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ , ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας για τα εμπορικά θέματα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με μικρή άνοδο 0,11%, στις 27.221,48 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε στο κλείσιμο απώλειες 0,44% και διαμορφώθηκε στις 8.293,3 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,16% στις 3.020,96 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις συνομιλίες ΗΠΑ- Κίνας, αλλά οι προσδοκίες για μια θετική συμφωνία είναι μάλλον χαμηλές, καθώς και οι δυο πλευρές φαίνονται απρόθυμες να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις σε ότι αφορά τις απαιτήσεις που προκάλεσαν την κατάρρευση του προηγούμενου γύρου διαπραγματεύσεων τον Μάιο.

Σε ότι αφορά την νομισματική πολιτική της Fed, η αγορά προεξοφλεί ως σχεδόν βέβαιη μια μείωση των βασικών επιτοκίων την Τετάρτη, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται, την ίδια ημέρα, και η σχετική συνέντευξη του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, που θα αναφερθεί στην κατάσταση και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Οι πιθανότητες για μια μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης εκτιμώνται στο 78%, ενώ εκείνη της μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης στο 22%. Το σημερινό επιτόκιο κινείται στο εύρος του 2,25% -2,50 %.

Πέραν της Fed και των εξελίξεων στον τομέα του εμπορίου, οι επενδυτές ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις και στις κινήσεις τους και νέα σχετικά με επιχειρηματικές συμφωνίες. Ο όμιλος του χρηματιστηρίου του Λονδίνου (London Stock Exchange Group) βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για συγχώνευση με την πλατφόρμα Refinitiv, προμηθευτή χρηματοπιστωτικών δεδομένων, σε μια συμφωνία που αναμένεται να αγγίξει τα 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Pfizer ανακοίνωσε μια συμφωνία για τη συγχώνευση της δραστηριότητας των φαρμάκων εκτός πατέντας με την παραγωγό γενοσήμων Mylan.

Στις αγορές εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 1,49%, στα 57,04 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά κατά 0,45% στα 1.425,70 δολάρια η ουγγιά.

Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφώνεται σε 1,143 δολάρια, ενώ στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού τίτλου, δεκαετούς διάρκειας κατέγραψε πτώση 2,1 μονάδων βάσης, στο 2,06%.

Περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο  Newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top