Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: Οι αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέο μέτωπο χιλιομέτρων

Αγωνία στο χωριό Πλατάνα – Δείτε βίντεο με τις ρίψεις νερού των αεροσκαφών – Σε δύσβατη περιοχή το μέτωπο – Μόνο τα ενάερια μέσα μπορούν να το περιορίσουν

Νέος συναγερμός σήμανε στις πυροσβεστικές δυνάμεις λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα από μια μεγάλη αναζωπύρωση απέναντι από το χωριό Πλατάνα που δημιούργησε μέτωπο σε μια χαράδρα.

Οι κάτοικοι του χωριού παρακολουθούν ανήσυχοι την εξέλιξη του φαινόμενου καθώς αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες.


Ανήσυχοι κάτοικοι της Πλατάνας από τη φωτιά


Αεροσκάφη πετούν για την φωτιά στην Πλατάνα


Η φωτιά από το χωριό Πλατάνα

Νωρίτερα, στις 15:30, υπήρξε κινητοποίηση για μια αναζωπύρωση στο χωριό Μακρυμάλλη για την οποία χρειάστηκαν συνεχείς ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης από αέρος.

Ευρύτερα, οι πυροσβέστες και κυρίως τα εναέρια μέσα επικεντρώνουν την προσοχή τους σε δύο σημεία: Το ένα είναι προς το χωριό Σταυρός και το δεύτερο στα παλαιά λατομεία της ΛΑΡΚΟ.


Η φωτιά από το χωριό Πλατάνα

Αυτό που έχει συμβεί μετά τις 6 το απόγευμα ήταν ότι ισχυροποιήθηκαν ελαφρώς οι άνεμοι δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για την εξάπλωση του μετώπου. Ωστόσο τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη  πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις νερού με στόχο να περιορίσουν τις φλόγες ενώ σε εγρήγορση είναι  και οι επίγειες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας οι ώρες μέχρι τις 8 το βράδυ είναι κρίσιμες καθώς θα ολοκληρώνεται σταδιακά η δυνατότητα των εναέριων μέσων να κάνουν ρίψεις νερού. 

Οι μετεωρολόγοι πάντως προβλεπουν για τον καιρό των επόμενων ημερών ότι οι άνεμοι δεν θα είναι ισχυρότεροι από 3-4 μποφόρ.


ikji3


ikji2


ikji1


ikji5


ikji4

Στην περιοχή παραμένουν περισσότεροι από 280 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα που έχουν μεταφερθεί ενώ παράλληλα βρίσκονται δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών.

Ρίψεις νερού πραγματοποιούν, εντωμεταξύ, μέχρι να πέσει το φως του ηλίου 9 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα με τις κινήσεις τους να συντονίζουν συντονίζουν 2 ελικόπτερα, ένα της πυροσβεστικής και ένα της ΕΛΑΣ.

Ουσιαστικός ήταν και είναι ο ρόλος της αστυνομίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκένωση των χωριών ενώ στα Ψαχνά βρίσκεται και στρατός αλλά και το ΕΚΑΒ το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή όπως επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.


ikji8


ikji7


ikji6


ikji10


ikji9

«Εμείς θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και να περιορίσουμε τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον καθώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης που ήταν στο μέτωπο της φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Βρισκόμαστε επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης με πρώτο μας μέλημα να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και φυσικά να σωθούν οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας και νέος Περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Φάνης Σπανός.

Δημοφιλέστερα

To Top