Ελλάδα

Φωτιά στον Υμηττό: Οι τρεις παράγοντες-κλειδιά που απέτρεψαν την καταστροφή

Πυροσβεστική και αστυνομία έδρασαν με σχέδιο και εξαιρετικό συντονισμό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την επικίνδυνη πυρκαγιά – Πώς εντοπίστηκε και αναχαιτίστηκε το πιο επικίνδυνο «μέτωπο»

H επιφυλακή και η άμεση επέμβαση στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά στην Παιανία, το ειδικό λογισμικό που διαθέτει η Πυροσβεστική και μπορεί να προβλέψει βάσει δεδομένων την εξέλιξη της πυρκαγιάς αλλά και η αλλαγή στη νοοτροπία και στη διάθεση των μάχιμων πυροσβεστών ήταν οι αιτίες που η άκρως επικίνδυνη πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα στον Υμηττό αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και απετράπη μια καταστροφή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φωτιά κινητοποιήθηκαν άμεσα 175 πυροσβέστες με 52 οχήματα, οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πέντε αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα σηκώθηκαν και ένα ελικόπτερο συντόνιζε από αέρος την όλη επιχείρηση.

Τα δεδομένα που μπήκαν στο ειδικό λογισμικό της Πυροσβεστικής (καιρικές συνθήκες, ένταση αέρα, ανάγλυφο της περιοχής) έδειξαν ότι το επικίνδυνο από τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς ήταν αυτό που κινούνταν προς την κορυφογραμμή του Υμηττού και όχι αυτό που ήταν στη χαράδρα της Παιανίας. Το σύστημα έδειχνε ότι κινούνταν με δύο χιλιόμετρα την ώρα και αν δεν αντιμετωπιζόταν σε 70 λεπτά θα περνούσε την κορυφή και θα έφθανε στην Καισαριανή, όπως και έγινε. Εκεί στην κορυφογραμμή στήθηκε το πρώτο ανάχωμα από την Πυροσβεστική, που περίμενε τη φωτιά και δεν την κυνηγούσε από πίσω.

Παράλληλα η Αστυνομία άμεσα διέκοψε την κυκλοφορία στους δρόμους της Παιανίας, ακόμα και στη λεωφόρο Κατεχάκη, ενώ περιπολικά ενημέρωναν στους κατοίκους για την κατάσταση που επικρατούσε και τους ζητούσαν να απομακρυνθούν από τις οικίες τους εκεί που υπήρχε ανάγκη. Έτσι δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός, μόνο τρία σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και ένα καταστράφηκε.

Όπως τόνισε και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το στοίχημα ήταν να μην περάσει την κορυφογραμμή η φωτιά, κάτι που τελικά έγινε. Το γεγονός ότι η Πυροσβεστική και η Αστυνομία ήταν σε επιφυλακή και παράλληλα οι αναλυτές είχαν έτοιμα τα πλάνα ανάλυσης είχε ως αποτέλεσμα μια επικίνδυνη πυρκαγιά να ελεγχθεί πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Δημοφιλέστερα

To Top