Οικονομία

Moody’s: Τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία

Δυσμενείς δημογραφικές τάσεις, χαμηλά επίπεδα επενδύσεων και αποταμιεύσεων, το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και διαφθορά, τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας

Την βελτίωση των επιδόσεων στη νομοθέτηση και την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, σε έκθεσή του για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδικής αναθεώρησης των δεδομένων σειράς χωρών, εν όψει και των ανακοινώσεων αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Στην έκθεση αυτή, που δίνει μία γεύση για το πώς βλέπει ο οίκος τις προοπτικές της οικονομίας, επισημαίνονται παράλληλα και τα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας, που παραμένει στην κατηγορία B1, στηρίζεται από την «μέτρια» δυναμική της ανάπτυξης, τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σχέση με άλλες χώρες παρόμοιας αξιολόγησης, αλλά και την «αισθητή αβεβαιότητα» για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου η αβεβαιότητα αυτή πηγάζει από τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα τόσο των επενδύσεων όσο και των αποταμιεύσεων.

Παράλληλα ο οίκος κάνει λόγο για αδύναμες επιδόσεις στο Κράτος Δικαίου, την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και τον έλεγχο της διαφθοράς, όπως αυτά μετρώνται από τους δείκτες Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Ωστόσο η κατάσταση αυτή «εξισορροπείται» από τη βελτίωση των επιδόσεων στη νομοθέτηση και την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, σημειώνει ο Moody's.

Στα επίμονα αγκάθια για την ελληνική οικονομία, περιλαμβάνονται επίσης οι προκλήσεις του τραπεζικού τομέα, αλλά και το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος.

Το βάρος του χρέους πάντως περιορίζεται έως έναν βαθμό από τα πολύ χαμηλά επιτόκια και τις μεγάλες ωριμάνσεις, επισημαίνεται στην περιοδική αναθεώρηση.

Δημοφιλέστερα

To Top