Οικονομία

Politico: Τα 4 σενάρια για την ιταλική κρίση

Πολιτικοί σχηματισμοί θα προτείνουν σήμερα στον πρόεδρο Ματαρέλα τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης μετά την κατάρρευση του συνασπισμού

Η ιταλική πολιτική τάξη θα παρελάσει από σήμερα από το Μέγαρο του Κιριναλίου, την επίσημη κατοικία του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, όπου ποικίλοι πολιτικοί σχηματισμοί θα προτείνουν τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης μετά την κατάρρευση του συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκα με το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων.

Η διαδικασία ξεκινά στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδος), όταν ο πρόεδρος, ο οποίος σύμφωνα με το ιταλικό κοινοβουλευτικό σύστημα κρατά τα κλειδιά της εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης, θα ξεκινήσει τις κατά παράδοσιν διαβουλεύσεις κάνοντας ένα τηλεφώνημα στον προκάτοχό του, τον 94χρονο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Στην συνέχεια, θα υποδεχθεί, σε διάστημα δύο ημερών, τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής, για να ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Ο χορός θα κλείσει με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα, του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S), που απέσπασε το 32% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018.

Ο Ματέο Σαλβίνι βύθισε την Ιταλία στην κρίση στις 8 Αυγούστου διαρρηγνύοντας, χωρίς προειδοποίηση, τον κακό γάμο που έγινε 14 μήνες πριν με το M5S, το οποίο κατηγορεί ότι αντιτίθεται συστηματικά στα οικονομικά του σχέδια, και ζητώντας άμεσα εκλογές.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα έχει στην διάθεσή του σειρά επιλογών, στις οποίες περιλαμβάνεται, εάν δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευμα του Politico αναλύει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία:

Όλοι εναντίον του Σαλβίνι
Ως πρώτο σενάριο αναφέρονται οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα σε μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος 5 Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία είναι γνωστή και ως «σχέδιο Ursula», καθώς σε αυτήν μπορεί να εμπλακούν όλα τα πολιτικά κόμματα που στήριξαν την Ursula von der Leyen για πρόεδρο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Politico, αυτή η πολιτική συμμαχία θα μπορούσε να στηρίξει και μια προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Το θετικό σε αυτό το σενάριο είναι πως το σχέδιο για μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό από τις Βρυξέλλες ενώ παράλληλα ικανοποιεί την επιθυμία πολλών πολιτικών δυνάμεων να μπει στην άκρη για το άμεσο μέλλον ο Σαλβίνι.

Το αρνητικό σε αυτό το σενάριο είναι η εμπλοκή του Forza Italia του Μπερλουσκόνι, με την οποία αρνείται να συνεργαστεί το Κίνημα των 5 Αστέρων, λόγω αφενός του παρελθόντος του κόμματος με υποθέσεις διαφθοράς και φορολογικής απάτης και αφετέρου της συνεργασίας του με τη Lega σε πολλές περιφέρειες της χώρας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο NewMoney

Δημοφιλέστερα

To Top