Οικονομία

Τα 5 βήματα της κυβερνητικής στρατηγικής στην οικονομία

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για φοροελαφρύνσεις, 4η αξιολόγηση, τράπεζες, ληξιπρόθεσμες οφειλές, μεταρρυθμίσεις στο Γενικό Λογιστήριο

Πέντε προσεκτικά βήματα, με στόχο να διασφαλιστεί το αναγκαίο δημοσιονομικό περιθώριο για φοροελαφρύνσεις το 2020 και τα επόμενα χρόνια, καθώς και να βελτιωθούν δραστικά οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ώστε να αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης σε ορίζοντα ενάμισι έτους, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται πυρετωδώς για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει επισήμως αμέσως μετά το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, και τη διαμόρφωση του μεγάλου φορολογικού νομοσχεδίου του φθινοπώρου. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αναλάβει το μεγάλο στοίχημα να εξαντλήσει κάθε περιθώριο εξοικονόμησης δαπανών, ενώ παράλληλα προωθεί μεταρρυθμιστικές τομές που σταδιακά θα επιτρέψουν να αποκτήσουν οι πολίτες για πρώτη φορά εικόνα για το πού καταλήγουν οι φόροι που πληρώνουν και να χαράξουν τα υπουργεία πολιτικές με γνώμονα την αποδοτικότητα των διατιθέμενων πόρων.

Πιο αναλυτικά, η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου βασίζεται στα ακόλουθα βήματα:

1. Κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει πρόσθετες φορολογικές ανάσες και να θεσπίσει αναπτυξιακές διατάξεις που θα κωδικοποιούν και θα απλοποιούν την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη του 2019 από το 28% στο 24%. Η ελάφρυνση αυτή θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, ενώ οι τελικές αποφάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές των φυσικών προσώπων και το ποιες άλλες μειώσεις φόρων μπορούν να θεσπιστούν αναμένεται να ληφθούν στο τέλος Αυγούστου έως αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το δημοσιονομικό περιθώριο που θα διαμορφωθεί.

Το εύρος των φοροελαφρύνσεων και το κατά πόσο θα εκτείνονται σε ορίζοντα τετραετίας θα καθοριστούν σε συνάρτηση με:

(α) την πορεία των 120 δόσεων και του φετινού κρατικού προϋπολογισμού,

(β) την έκβαση των διαβουλεύσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα πρωτογενή πλεονάσματα και

(γ) το εάν θα κατατεθεί άμεσα νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θα πρέπει όμως αναγκαστικά να στηριχθεί κυρίως σε πρόδρομους δείκτες παρά σε πραγματικά στοιχεία, ή θα μετατεθεί, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, για τον Μάιο του 2020.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top