Πολιτική

Βουλή: Ολιγοήμερη «ανάπαυλα» μετά το νομοθετικό σπριντ της κυβέρνησης – Τι έχει σειρά

Το ελληνικό κοινοβούλιο θα κλείσει για λίγες ημέρες διακοπών για τον δεκαπενταύγουστο – Ακολουθούν καταθέσεις νομοσχεδίων για τα προσωπικά δεδομένα, τον εκλογικό νόμο και περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις

Η ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου με τις διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο και την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης ολοκλήρωσε τον πρώτο νομοθετικό σπριντ 10 ημερών της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουλίου ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου με την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την σημαντική βελτίωση της ρύθμισης με τις 120 δόσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολούθησε στις 6 Αυγούστου η ψήφιση των διατάξεων για το επιτελικό κράτος, τις διατάξεις για την νέα δομή της κυβέρνησης και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Το τρίτο σχέδιο νόμου για το άσυλο και τους ΟΤΑ που εγκρίθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από την εθνική αντιπροσωπεία κλείνει και τον πρώτο κύκλο υλοποίησης ορισμένων βασικών προεκλογικών εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί ότι η επίμαχη παράγραφος για το πανεπιστημιακό άσυλο που εγκρίθηκε από 162 βουλευτές ορίζει ότι: «Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την διάταξη αίρεται το ειδικό καθεστώς που εκμεταλλεύονται «μπαχαλάκηδες» και έμποροι ναρκωτικών και οι χώροι των πανεπιστημίων εξομοιώνονται με τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους

Πλέον, η Βουλή θα κλείσει για λίγες ημέρες διακοπών για τον δεκαπενταύγουστο. Ωστόσο, σύντομα θα θέσει τις νομοθετικές μηχανές σε λειτουργία καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει έτοιμες αρκετές ρυθμίσεις που χρειάζονται την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και τις σχετικές αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου, η Ολομέλεια θα ανοίξει στις 21 με 23 Αυγούστου προκειμένου να ψηφιστεί νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα. Οι διατάξεις κρίνονται ως κατεπείγουσες καθώς η Ε.Ε. απειλεί την χώρα μας με επιβολή υπέρογκων χρηματικών προστίμων.

Εκτός αυτών και σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο με περαιτέρω φοροελαφρύνσεις και κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας.

Το φθινόπωρο και σίγουρα πριν την ολοκλήρωση του έτους θα κατατεθεί και ο νέος νόμος για τις εθνικές εκλογές ο οποίος, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα επαναφέρει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στις ρυθμίσεις που μελετά το υπουργείο είναι και η κατάργηση της απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και η παροχή στους έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από το τόπο διαμονής τους.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει στην Βουλή και η Συνταγματική Αναθεώρηση με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εως τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Μεταξύ των διατάξεων που μπορούν να τροποποιηθούν με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών είναι το περίφημο άρθρο 86 του Συντάγματος αλλά και η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την διάλυση του κοινοβουλίου.

Δημοφιλέστερα

To Top