Ελλάδα

Μετρό «Ευαγγελισμός»: Το παρασκήνιο πίσω από το «χειρόφρενο» στη μετονομασία του σταθμού

Οι αντιδράσεις για τα παραλίγο «βαφτίσια» του σταθμού, η ανακοίνωση της οικογένειας και η θέση της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η εβδομάδα που μόλις ανέτειλε δεν υπολείπεται επικαιρότητας. Τουναντίον! Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη για έναν μαραθώνιο συναντήσεων, μεταξύ των οποίων το πρώτο θεσμικό τετ-α-τετ του με τον Αμερικάνο πρόεδρο, αλλά και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Παρ’ όλα αυτά, τα απόνερα της παραλίγο μετονομασίας του σταθμού του μετρό «Ευαγγελισμός» δεν έχουν ακόμα κατακαθίσει. Κι αυτό παρ’ ότι η κυβέρνηση έβαλε χειρόφρενο στα βαφτίσια…

Την περασμένη Παρασκευή, η Αττικό Μετρό Α.Ε. ανακοίνωσε την απόφασή της να μετονομάσει τον σταθμό «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών από την δολοφονία του. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο σφοδρές, που δύο ημέρες αργότερα, η απόφαση ανεκλήθη. O σταθμός «Ευαγγελισμός» αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός. Όχι μόνο επειδή είναι εμβληματικός, αλλά και κεντρικός: τον επισκέπτονται για διάφορους λόγους Αθηναίοι, αλλά και πολίτες από την επαρχία.

Η ακύρωση ενός ιστορικού τοποσήμου των Αθηνών ήταν λογικό να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Οι πολίτες φάνηκαν να εξοργίζονται από ένα θέμα που δεν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει πρώτης πολιτικής γραμμής. Προφανώς, όμως, άγγιξε ευαίσθητες χορδές. Λίγο πριν από την επίσημη ταφόπλακα που μπήκε στην πρωτοβουλία, η ίδια η οικογένεια του εκλιπόντα μπήκε στη δημόσια συζήτηση. Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ευχαρίστησε την Αττικό Μετρό Α.Ε. για την τιμητική πρωτοβουλία της, αλλά επισήμανε ότι δεν μπορεί να την αποδεχθεί, εξαιτίας των συζητήσεων που έχουν προκληθεί. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την τιμητική πρόταση… Τον θέλαμε στο σπίτι και όχι σε μια ταμπέλα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Ταχιάος, μετά από τον σάλο των αντιδράσεων, υποστήριξε μέσω μακροσκελούς ανάρτησής του στα σόσιαλ μίντια ότι υπήρξε διαρκής συνεννόηση με την οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη. Κατά τον ίδιο, επρόκειτο να χρηματοδοτήσει και την τιμητική εκδήλωση, στην οποία θα γινόταν και επίσημα η μετονομασία του σταθμού. Παρ’ ότι δηλώνει ότι η πατρότητα της ιδέας ανήκει στην οικογένεια Μπακογιάννη, υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου παρακολούθησε με έντονη δυσφορία την υπόθεση και πατώντας στις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, παρενέβη παρασκηνιακά και έβαλε τέλος.

Δημοφιλέστερα

To Top