Διεθνή

Brexit: Πρόωρες εκλογές «βλέπει» ο βρετανικός Τύπος

 Η Ντάουνινγκ Στριτ προωθεί ολοένα και περισσότερα το σενάριο πρόωρων εκλογών, γράφει ο Guardian

Πρόωρες εκλογές «βλέπουν» τα εγκυρότερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πίσω από τις ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία και μετά τη φαρσοκωμοδία που έζησε ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων. Παρόλο που το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας εγκρίθηκε, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχασε το στοίχημα καθώς απορρίφθηκε η πρόταση για αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. Μέχρι πρότινος, διερρήγνυε τα ιμάτιά του υπέρ της εξόδου στο τέλος του μήνα, αποκλείοντας το σενάριο της παράτασης.

«Η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή» δήλωσε και πάλι μετά το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών ο Τζόνσον, τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν ήδη σενάριο παράτασης του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουάριου του 2020.

Αυτόματα το ερώτημα που εγείρεται είναι ένα: Πώς θα επιτύχει ο Τζόνσον τον σκοπό του για έξοδο στις 31 Οκτωβρίου;

Ο Guardian επιλέγει, πάντως, να δώσει την εξής απάντηση: Η Ντάουνινγκ Στριτ προωθεί ολοένα και περισσότερα το σενάριο πρόωρων εκλογών. Ασαφής παραμένει, όμως, η στάση των Εργατικών, επισημαίνεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Μετά το πέρας και της δεύτερης ψηφοφορίας, ο Τζόνσον δήλωσε πως η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit, έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου. «Η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει πως θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, έπειτα από την απόρριψη του χρονοδιαγράμματος συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit, που είχε προτείνει η κυβέρνηση.

«Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή» είπε, σημειώνοντας πως θα έχει αργότερα συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, για να αποφασίσει ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Τόνισε πως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων αποδέχθηκε τις ευθύνες της και ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά είπε πως η πρώτη συνέπεια από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Όπως σημείωσε, το χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία.

Δημοφιλέστερα

To Top