Πολιτική

Δένδιας στον ΘΕΜΑ 104,6: Ανοησία η επιστροφή στην πολιτική των κανονιοφόρων, δεν θα αφήσουμε τα παιχνίδια των Τούρκων

Για την επίσκεψη Πομπέο: Ουδέποτε από το 1974 μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει αναφορά από Αμερικανό ΥΠΕΞ στην τουρκική προκλητικότητα, που ήρθε στην Ελλάδα, υπέγραψε συμφωνία και δεν πήγε στην Άγκυρα

Ως «απόλυτη ανοησία» χαρακτήρισε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Νίκος Δένδιας την επιστροφή στην πολιτική των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα σχολίαζοντας την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς παίζουμε στην σκακιέρα του διεθνούς δικαίου. Είναι απόλυτη ανοησία να γυρίσουμε στο επίπεδο των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη» την κίνηση της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κληθείς να τοποθετηθεί για τα επιχειρήματα της Τουρκίας όσον αφορά τις αυξήσεις των μεταναστευτικών ροών ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι «παρότι η Τουρκία προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι αποτέλεσμα παραγόντων εκτός του ελέγχχου της επιτρέψτε μου να διατηρήσω μια μικρή αμφιβολία. Εμείς θέλουμε και έχουμε ξεκάθαρη θέση: Η Τουρκία σηκώνει ένα βάρος. Οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται στην Τουρκία δικαιούνται τη βοήθειά μας, όχι, όμως, να προσπαθεί η Τουρκία να εκβιάσει την ΕΕ με το μεταναστευτικό».

«Ετοιμάζουμε πολιτική που να επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο των συνόρων με απόλυτο σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Δεν θα αφήσουμε τα παιχίνδια των Τούρκων να παίζονται στην πλάτη μας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη Πομπέο και τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας ο Νίκος Δένδιας αρχικά σημείωσε ότι «ουδέποτε από το 1974 μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει αναφορά από Αμερικανό ΥΠΕΞ στην τουρκική προκλητικότητα, που ήρθε στην Ελλάδα, υπέγραψε συμφωνία και δεν πήγε στην Άγκυρα».

«Ελέχθησαν καθαρά και σταράτα πράγματα από τον Πομπέο δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ ότι όσα μας είπε δεν θα τηρηθούν προς εμάς» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της Βόρειας Συρίας ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «ο κ. Πομπέο έκανε μια ανάλυση στο ενδεχόμενο εισβολής της Τουρκίας αλλά η ανάλυσή του ήταν οτι την Τουρκία δεν την συμφέρει γιατί η Τουρκία θα επιχειρεί κάτω απ΄τη ρωσική αεροπορία και υπάρχει το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να ενωθούν με το καθεστώς της Δαμασκού και έτσι να βρεθεί με προβλήματα στο έδαφος».

Για το Κυπριακό, τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «υπάρχει μια έντονη δραστηριότητα του ΓΓ του ΟΗΕ και είναι επαινετέα. Δεν βοηθάει η Τουρκία και πολύ με αυτά που σκαρώνει. Δεν μπορεί να γίνεται χαμός γύρω γύρω και να δείχνεις σε ένα θέμα ότι είσαι πρόθυμος. Κάνουμε μια προσπάθεια με την Κύπρο, να δούμε πώς θα μας πάει».

Δημοφιλέστερα

To Top