Οικονομία

Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αύξηση 52,5 ευρώ τον μήνα

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, «πάνω από το 1/3 των επικουρικών θα δει θετική αλλαγή. Θα υπάρξει μια αύξηση περίπου 630€ το χρόνο»

Τον Ιανουάριο του 2020 αναμένεται να καταβληθούν οι αυξήσεις σε 465.112 επικουρικές συντάξεις με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο Open και τον ΣΚΑΙ «πάνω από το 1/3 των επικουρικών θα δει θετική αλλαγή. Θα υπάρξει μια αύξηση περίπου 630€ το χρόνο».

Οι αυξήσεις θα ανέρχονται μεσοσταθμικά σε 52,5 ευρώ το μήνα, δηλαδή +30% και θα καταβληθούν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ. Δηλαδή αν το σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει αλλαγές στο ασφαλιστικό με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ προωθηθεί στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου , θα δοθούν αναδρομικά 3-4 μηνών. Το κόστος των αυξήσεων θα καλυφθεί από την περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ, που ανέρχεται σε 2,5 δισ. Ευρώ καθώς οι δανειστές ζήτησαν οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό να έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Οι αυξήσεις αφορούν 260.000 επικουρικές που υπέστησαν βαριές απώλειες το 2016 καθώς και άλλες 100.000 επικουρικές που είχαν οριακές μειώσεις λίγων ευρώ.

Ενας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης των νομοθετικών ρυθμίσεων συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ που ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των επικουρικών όπως και κάθε αλλαγή στο ασφαλιστικό θα πρέπει να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη που θα έχει συνταχθεί από την αρμόδια Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη για τη βιωσιμότητα του υπερταμείου ΕΤΕΑΕΠ δε θα είναι έτοιμη πριν από τον Ιανουάριο.

Ο κ. Βρούτσης άφησε να εννοηθεί ότι το θρίλερ με τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων δε θα τελειώσει εύκολα , τονίζοντας «Με τα τωρινά δεδομένα κι αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αναδρομικά. Αναδρομικά θα υπάρξουν για όλους μετά το '19. Υπάρχουν κι άλλες δίκες, που είναι ανοικτές, θα πάνε ενδεχομένως και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα δούμε αν θα βγουν κάποια ποσά. Καθαρό τοπίο δεν έχουμε».

Δημοφιλέστερα

To Top