Διεθνή

Ερντογάν – Πενς: «Άγριος χειμώνας» στη συνάντησή τους

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συναντήθηκαν μεν, ωστόσο η γλώσσα του σώματος πρόδωσε τις άθλιες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες – Στόχος του Πενς να πείσει τον Ερντογάν για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός 

Όλες οι ενδείξεις προεξοφλούσαν για το κακό αποτέλεσμα. Όμως η συνάντηση ξεπέρασε κάθε (κακή) προσδοκία. Ο λόγος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μάικ Πενς, που μπορεί μεν να συναντήθηκαν στην Άγκυρα, ωστόσο οι φωτογραφίες δείχνουν ότι το βαρομετρικό ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Κι αν ο Ερντογάν δέχθηκε, σε μια μάλλον παραχώρηση μεγαλείου, να συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, υποχωρώντας από την αρχική του στάση ότι δέχεται να συναντηθεί μόνο με τον ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, δεν προσπάθησε καν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Στο ίδιο κλίμα και ο συνομιλητής του, με τη συνάντηση θα παραπέμπει σε Σιβηρία.

Το κακό κλίμα φάνηκε από την αρχή. Μόλις ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Πενς στην είσοδο του γραφείου του, οι δύο πολιτικοί αντήλλαξαν χειραψία. Αν και σύντομο, το στιγμιότυπο ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Η στάση του σώματος ήταν απολύτως άκαμπτη, τα βλέμματα βλοσυρά, ενώ ουδείς σκόπευε να δείξει το παραμικρό ίχνος χαμόγελου στο πρόσωπό του.

Στη συνέχεια, οι δύο πολιτικοί πέρασαν στο σαλόνι. Η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε στο παραμικρό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάθισε στην πολυθρόνα του, προσπαθώντας να παραπέμψει στη γνώριμη χαλαρή στάση του σουλτάνου, ενώ ο Μάικ Πενς ήταν σαφές ότι δεν είχε την παραμικρή επιθυμία για αυτή τη συνάντηση.

Ορισμένοι παρατήρησαν ότι στο φόντο δέσποζε μόνον η τουρκική σημαία εις διπλούν. Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, κάτι τέτοιο επιβλήθηκε από το πρωτόκολλο, καθώς ο Μάικ Πενς δεν είναι ομόλογος του Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις φωτογραφίες, Ερντογάν και Πενς έμειναν μόνοι τους μόλις 10 λεπτά, με παρόντες μόνο τους μεταφραστές. Στη συνέχεια, ο προγραμματισμός είχε να κάνει με διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Αφού έβγαλαν τις απαραίτητες φωτογραφίες, Ερντογάν και Πενς έμειναν μόνοι τους για 10 λεπτά (παρουσία μόνο μεταφραστών σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη) και στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένη η διευρυμένη συνάντηση των δυο ανδρών.


erdogan_pence1

«Πετάξαμε στα σκουπίδια» την επιστολή Τραμπ

Το κλίμα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα πάγωσε ακόμη περισσότερο μετά τη χθεσινή αντιπαράθεση σχετικά με το εάν ο Ερντογάν θα υποδεχθεί την αμερικανική αντιπροσωπία. Την ίδια ώρα, ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια έχει προκαλέσει η από 9 Οκτωβρίου 2019 επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ που απεκάλυψε το Fox -και που δεν έχει διαψευστεί-, με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί τον Τούρκο ομόλογό του να μην είναι «ανόητος» και να μην το παίζει σκληρός. Τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενο της επιστολής ξένισε ακόμη και τους πλέον πιστούς του Αμερικανού προέδρου.

«Την πετάξαμε στα σκουπίδια» ήταν η απάντηση της τουρκικής προεδρίας, που δεν θέλησε να επιδείξει διάθεση οιουδήποτε σχολιασμού.

Πιο… πρόθυμο για κριτική ήταν το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να εκφράζεται δημόσια, για το ιδιαίτερα ασυνήθιστο, όπως είπε, ύφος του Τραμπ στην επιστολή. «Δεν συναντά κανείς συχνά τέτοια φρασεολογία στην αλληλογραφία μεταξύ ηγετών κρατών. Είναι μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη επιστολή», είπε Ντμίτρι Πεσκόφ.


erdogan_pence2

Δημοφιλέστερα

To Top