Ελλάδα

Καιρός: 30άρια στην Ελλάδα – Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Τουρκία

Καιρός: Οκτώβριος με… 30άρια – Υψηλές θερμοκρασίες σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη – Σε ποιες περιοχές χτύπησε «κόκκινο» ο υδράργυρος χθες στη χώρα μας – 31,6 βαθμοί Κελσίου στο Καστελλόριζο 

Ξεπέρασε τους 30 βαθμούς ο υδράργυρος τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, με το μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στο Καστελόριζο να καταγράφει θερμοκρασία 31,6 C, ενώ σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας καταγράφηκαν θερμοκρασίες 28-30 βαθμών Κελσίου, επίπεδα ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας.


Max_temp_Oct_14

Παράλληλα, στην Αττάλεια της Τουρκίας η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε στους 35°C, τιμή που αποτελεί ρεκόρ 57 ετών για το μήνα Οκτώβριο.

Υψηλές ωστόσο για την εποχή θερμοκρασίες σημειώνονται σχεδόν στο σύνολο της Ευρώπης. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις "κανονικές" για την εποχή τιμές, σε υψόμετρο περίπου 1500 μέτρων. Το συγκεκριμένο υψόμετρο επιλέγεται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση των θερμών και ψυχρών αερίων μαζών. Παρατηρούμε ότι στη χώρα μας οι θερμοκρασίες κυμαίνονται 4-8 βαθμούς υψηλότερα από τις κλιματικές τους τιμές, ενώ στην Κεντρική Ευρώπη η αντίστοιχη απόκλιση αγγίζει τους 14 βαθμούς.


hot_tourkia

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες έως και το τέλος της εβδομάδας, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί για το Σάββατο 19/10/2019.


hot_weather

Δημοφιλέστερα

To Top