Οικονομία

Οικοδομή: Ποντάρει στον τουρισμό και τις ανακαινίσεις για ανάκαμψη

Για τη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία από την ΤτΕ, η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2019 ήταν οριακά μεγαλύτερη

Δυο κεντρικοί παράγοντες, ο τουρισμός και οι ανακαινίσεις ακινήτων ενισχύουν την οικοδομική δραστηριότητα και αυξάνουν τις τιμές πανελλαδικά, με τη χώρα μας μάλιστα να παρουσιάζει τους υψηλότερους ρυθμούς ανόδου στις τιμές των κατοικιών σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ανακτώντας σταδιακά το χαμένο έδαφος κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Τράπεζα της Ελλάδος συγκλίνουν ακριβώς σε αυτό το συμπέρασμα, με την οικοδομική δραστηριότητα (δημόσια και ιδιωτική) μόνο για το μήνα Ιούλιο να παρουσιάζει άνοδο κατά 18,5% ως προς τον αριθμό των αδειών, κατά 34,7% στην επιφάνεια και κατά 26,3% στον όγκο, σε σχέση Ιούλιο του 2018. Την ίδια στιγμή, την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές των διαμερισμάτων, με την άνοδο στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να εμφανίζονται αυξημένες κατά 7,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν ληφθεί υπόψη ότι τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης οι τιμές των κατοικιών ήταν αυξημένες στο τέλος του δευτέρου τριμήνο του 2019, έως και τον Ιούνιο σε ποσοστό 4,2% κατά μέσο όρο. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, μεταξύ των κρατών- μελών οι υψηλότερες αυξήσεις για το β’ τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (+14,4%), στο Λουξεμβούργο (+11,4%), την Κροατία (+10,4%) και την Πορτογαλία (+10,1%). Η μοναδική χώρα όπου οι τιμές σημειώνουν πτώση σε αυτή τη συγκυρία είναι η Ιταλία, αν και η μείωση είναι οριακή, μόλις στο 0,2%.

Για τη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία από την ΤτΕ, η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2019 ήταν οριακά μεγαλύτερη, στο 7,7% για τα “νέα” διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 7,6% για τα “παλαιά”, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών. Η Αθήνα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια πανελλαδικά, με διψήφιο ποσοστό αύξησης έναντι του 2018 (+11,1%), ενώ οι τιμές στη Θεσσαλονίκη έχουν αυξηθεί κατά 7% και σε χαμηλότερο ποσοστό, 4,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top