Ελλάδα

Παπαντωνίου για το νέο «όχι» των δικαστών: Αυθαίρετη η προφυλάκισή μου

Τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία υποδομών διαφυγής στο εξωτερικό καθώς και για δήθεν άρνηση διαβίβασης τραπεζικών στοιχείων στις ελληνικές αρχές έχουν πλήρως αποδομηθεί υποστηρίζει ο πρώην υπουργός

"Όχι" είπε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στο αίτημα του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου για αποφυλάκισή του. Με βούλευμά του το δικαστικό συμβούλιο ανανέωσε την προσωρινή του κράτηση που είχε επιβληθεί στον πρώην υπουργό για διάστημα έξι μηνών ακόμη

Μάλιστα ο κ. Παπαντωνίου σε δήλωσή του αναφέρει πως η απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου του ανακοινώθηκε στις 18/10/2019 .

Ο ίδιος κάνει λόγο για αυθαίρετη προφυλάκισή του και επισημανει για το νέο "όχι" των δικαστών, το τρίτο κατά σειρά, στο αίτημά του για αποφυλάκιση:

"Οι λόγοι που είχαν προβληθεί στις δύο προηγούμενες αποφάσεις είχαν καταρρεύσει. Τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία υποδομών διαφυγής στο εξωτερικό καθώς και για δήθεν άρνηση διαβίβασης τραπεζικών στοιχείων στις ελληνικές αρχές είχαν πλήρως αποδομηθεί. Στο κείμενο της τελευταίας απόφασης εγκαταλείφθηκε ο ισχυρισμός ότι δήθεν είμαι "ύποπτος φυγής".

Η πιθανότητα τέλεσης νέων αδικημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχτεί εφόσον δεν κατέχω σήμερα δημόσιο αξίωμα. Για να ξεπεράσει αυτό το αδιέξοδο, η νέα απορριπτική απόφαση κατέφυγε σε ένα ψέμα: παραποίησε ένορκη κατάθεσή μου καταγεγραμμένη στην απολογία μου κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας (σελ. 962). Στην απολογία μου αναφέρονται τα εξής:

«Ερώτηση: Εκτός από τους λογαριασμούς που είναι ήδη γνωστοί στην ανάκριση, διαθέτετε οπουδήποτε στον κόσμο οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν;

Απάντηση: Εγώ, κατηγορητικά όχι, ούτε η σύζυγός μου».

Στο κείμενο της απορριπτικής απόφασης (σελ. 38 της εισαγγελικής πρότασης) η ένορκη αυτή κατάθεση παραποιήθηκε ως εξής:

«(Δεν) μπορεί να κριθεί πειστική η θέση του (κατηγορουμένου) ότι δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του».

Το κατηγορηματικό «όχι» μεταφράστηκε σε «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι»!

Η απόφαση κατέληξε στο ότι ο τερματισμός της προφυλάκισης επιτρέπει «τη συνέχιση του (τελεσθέντος) αδικήματος μέσω μη εισέτι γνωστών λογαριασμών που ήδη διαθέτει».

Με την παραποίηση της ένορκης κατάθεσης κατασκευάστηκε ο μύθος της δήθεν ύπαρξης άλλων «μη εισέτι γνωστών λογαριασμών» για να "δικαιολογηθεί" η συνέχιση της προφυλάκισης μου".

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παπαντωνίου αλλά και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου είχαν κριθεί προφυλακιστέοι στις 23 Οκτωβρίου του 2018.

Και ρνώ η σύζυγος του πτώην υπουργού αποφυλακίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Παπαντωνίου παραμένει στη φυλακή με τη διάρκεια μάλιστα της προσωρινής του κράτησης να παρατείνεται για έξι ακόμη μήνες.

Το ζεύηος Παπαντωνίου κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, που -κατά το κατηγορητήριο- ήταν μίζα από συμβάσεις εξοπλισμών.

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του αρνούνται τις κατηγορίες με τον κ. Παπαντωνίου να ρχει υποστηρίξει στους ανακριτές ότι μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει τίποτα επιλήψημο σε βάρος του.

Δημοφιλέστερα

To Top