Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμπεράσματα η μαραθώνια συζήτηση

Η Γαλλία επέμεινε στο βέτο για τα Σκόπια και την Αλβανία – Ώρα 2:44 ξημερώματα Παρασκευής (1:44 τοπική ώρα Βρυξελλών) ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Δεν δημοσιεύθηκαν συμπεράσματα παρά την πολύωρη συζήτηση των ηγετών – Στον πάγο το αίτημα Σκοπίων και Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ωρα 2:44 ξημερώματα Παρασκευής (1:44 τοπική ώρα) στις Βρυξέλλες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με γρήγορο περπάτημα, σχεδόν τρέχοντας, βγαίνει από το κτίριο όπου συνεδρίαζαν οι 27+1 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Η βραδυνή συζήτηση, στο δείπνο αλλά και μετά, περιστράφηκε κυρίως στο θέμα της διεύρυνσης με έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ δύο χωρών των Δυτικών Βαλκανίων: Της Αλβανίας και των Σκοπίων. Έπειτα από περίπου οκτώ ώρες συζητήσεων και αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συζητήσει διάφορες εναλλακτικές, οι συνομιλίες σταματούν χωρίς να δημοσιευτεί κείμενο συμπερασμάτων.

Η Γαλλική Δημοκρατία, εκπροσωπούμενη από τον Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στην άποψη ότι δεν είναι ο χρόνος για να δοθεί το πράσινο φως και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και την Αλβανία. Δεν μπορεί η μοναδική μας πολιτική προτεραιότητα να είναι η διεύρυνση, φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν επιμένοντας να θέτει βέτο στην έναρξη συζητήσεων για ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας.

Παρά τις συμβιβαστικές προσπάθειες να ξεπεραστεί η άρνηση της Γαλλίας, η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις 2:44 ώρα Ελλάδος χωρίς να υπάρχουν συμπεράσματα.

Δημοφιλέστερα

To Top