Διεθνή

Θάνατος αλ Μπαγκντάντι: Πώς η κρίση στη Συρία επιτάχυνε την επιχείρηση – Οι άγνωστες λεπτομέρειες

Η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων υποχρέωσε τους επιτελείς να επιταχύνουν τους σχεδιασμούς τους - «Κλειδί» η σύλληψη λαθρεμπόρου που μετέφερε τα παιδιά και συγγενείς του αλ Μπαγκντάντι – Ο τελευταίος απρόσμενος «σύμμαχος» του αρχηγού του ISIS

Η εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή ήταν ο παράγοντας, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times, που επιτάχυνε τις εξελίξεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου η επιχείρηση που κατέληξε με τον θάνατο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΥΤ για μήνες η αντικατασκοπεία των ΗΠΑ ενημέρωνε τον Τραμπ για το κυνήγι του αλ Μπαγκντάντι, το οποίο ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «πρώτη προτεραιότητα» στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός.

Η ξαφνική απόφαση Τραμπ, όμως, πριν από τρεις εβδομάδες να αποσύρει από τα εδάφη της βορειοανατολικής Συρίας τα αμερικανικά στρατεύματα αναστάτωσε τον προγραμματισμό και υποχρέωσε τους αξιωματούχους του Πενταγώνου να επιταχύνουν το σχέδιο για την επικίνδυνη νυχτερινή επιδρομή, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι στην επιδρομή του Σαββάτου σημειώθήκε κυρίως παρά και όχι χάρη στις ενέργειες του Τραμπ» δήλωσαν αξιωματούχοι στους ΝΥΤ.

Οι New York Times σημειώνουν ότι ο σχεδιασμός της επιχείρησης ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι όταν η CIA πήρε στα χέρια της – ανέλπιστα – πληροφορίες για την γενικότερη περιοχή στην οποία βρισκόταν ο αρχηγός του ISIS.

«Κλειδί» σύμφωνα με τους ΝΥΤ ήταν η σύλληψη και η ανάκριση ενός «ταχυδρόμου» και μιας εκ των συζύγων του αλ Μπαγκντάντι. Ο Guardian προσθέτει στα «κλειδιά» και την ταυτοποίηση από τους Ιρακινούς στα μέσα Σεπτεμβρίου ενός Σύρου που χρησιμοποιήθηκε για να περάσουν λαθραία από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας στην Τουρκία οι σύζυγοι δύο εκ των αδερφών του Ισλαμικού Κράτους. Ο ίδιος λαθρέμπορος, γράφει η βρετανική εφημερίδα, ειχε βοηθήσει νωρίτερα να μετακινηθούν τα παιδιά του αλ Μπαγκντάντι από το Ιράκ.


xartis-bag

Τον Οκτώβριο το σχέδιο με την κωδική ονομασία Κάιλα Μιλερ – από το όνομα μιας Αμερικανίδας εργαζόμενης σε ανθρωπιστική οργάνωση που είχε απαχθεί και βασανιστεί από το Ισλαμικό Κράτος πριν τον θάνατό της στα χέρια τζιχαντιστών το 2016 – ήταν σε πλήρη ανάπτυξη.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ιρακινοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση ήταν ολοένα και πιο σίγουροι ότι ο αλ Μπαγκντάντι ήταν στην επαρχία Ιντλίμπ κινούμενος ανάμεσα σε σπίτια στο χωριό Μπαρίσα, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Οι Αμερικανοί κατάφεραν να διακριβώσουν ότι ο αρχηγός του ISIS ήταν μαζί με τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Χαλαμπί τον αρχηγό της ομάδας των σαλαφιστών τζιχαντιστών Χουράς αλ-Ντέιν, μιας ομάδας, πάντως, μέλη της οποίας πριν από μερικές εβδομάδες είχαν εκτελέσει οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους.

Σύροι ενημέρωσαν τους αμερικανούς ότι το σπίτι του αλ Χαλαμπί είχε χτιστεί στις αρχές του 2018 πάνω από ένα σύμπλεγμα τούνελ αποτελώντας, έτσι, ένα ιδεατό καταφύγιο για κάποιον φυγά, όπως ο αλ Μπαγκντάντι.

«Το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος και εγώ είχαμε ενημερωθεί ότι ήταν πολλές οι πιθανότητες ο αλ Μπακγντάντι να βρίσκεται σε οίκημα στην επαρχία Ιντλίμπ» δήλωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μαικ Πενς.

Η ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση έφτασε στην περιοχή στη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής αντιμετωπίζοντας πυρά από το έδαφος τα οποία, όπως είπε, ο Τραμπ αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν τουλάχιστον άλλα 9 μέλη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο αλ Χαλαμπί και δύο γυναίκες του αλ Μπαγκντάντι με τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους να βάζει τέλος στη ζωή του σε ένα τούνελ που εγκλωβίστηκε «σαν σκυλί», όπως είπε ο Τραμπ, πυροδοτώντας το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε.Δημοφιλέστερα

To Top