Ελλάδα

Χρεοκοπία Thomas Cook: Ο θείος του Παπακαλιάτη έχασε €5 εκατ.

Τα απόνερα του ναυαγίου απειλούν να παρασύρουν στην καταστροφή την κρητική οικογένεια του τουρισμού  – Tι λέει στο «ΘΕΜΑ» ο Λευτέρης Παπακαλιάτης – Ποιες είναι οι επιπτώσεις για το πρώτο ξενοδοχείο «Cook’s Club» που άνοιξε πέρυσι στην Κρήτη

Μεγάλη προσπάθεια να συμμαζευτεί η ζημία των 5 εκατ. ευρώ που προκάλεσε η κατάρρευση της Thomas Cook καταβάλλουν τα μέλη της οικογένειας Παπακαλιάτη, με το πρώτο «Cook’s Club» ξενοδοχείο που άνοιξε πέρυσι στην Κρήτη να κλείνει αναγκαστικά 20 ημέρες νωρίτερα.

Τίποτα δεν είναι πιο σίγουρο σε αυτό τον κόσμο από κάτι που δεσμεύτηκε να κάνει ένας Κρητικός δίνοντας το χέρι του. Πάνω από οτιδήποτε άλλο και ανεξάρτητα από το προσωπικό κόστος, ο λόγος που έδωσε του επιβάλλει να μείνει πιστός στις αρχές του. Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι σημαντικότερο απ’ το να κυκλοφορεί με το κεφάλι ψηλά και το κούτελο καθαρό. Αυτός είναι ο Λευτέρης Παπακαλιάτης, ένας αυθεντικός Κρητικός και από τους κορυφαίους επιχειρηματίες στον ξενοδοχειακό χώρο.

Κρατά τα σκήπτρα των ξενοδοχείων της οικογένειας στην Κρήτη με τη βοήθεια της κόρης του Μαρίας, του Στέφανου και του Μανώλη Παπακαλιάτη, αδελφού και πατέρα αντίστοιχα του επιτυχημένου σεναριογράφου Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Τις τελευταίες ώρες ο επιχειρηματίας Λ. Παπακαλιάτης προσπαθεί να χτίσει ένα γερό ανάχωμα για να κρατήσει όρθιες τις ξενοδοχειακές μονάδες της οικογένειας από το απροειδοποίητο τσουνάμι που ευθύνεται για το απότομο βύθισμα της Thomas Cook στα άδυτα του επιχειρηματικού κόσμου.

Η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία του πλανήτη κατέρρευσε εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες ανά τον κόσμο και πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης επιχείρηση επαναπατρισμού στην ιστορία της Βρετανίας. Μια βόμβα μεγατόνων με τεράστιες συνέπειες για τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.


papakaliatis

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με τα αδέλφια του Φίλιππο , Νάρα και Στέφανο
O ξενοδόχος και αντιπρόσωπος του πρώην βρετανικού ταξιδιωτικού κολοσσού στην Κρήτη, Λ. Παπακαλιάτης, μαζί με την ομάδα των λογιστών του, τους διευθυντές και τα άλλα στελέχη του ομίλου μετρούν αυτές τις ημέρες τις ζημιές που άφησε πίσω της η κατάρρευση ενός ταξιδιωτικού γίγαντα που έφερνε σχεδόν 3 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως στην Ελλάδα.

Οπως έγινε γνωστό από τα πρώτα κιόλας στοιχεία που ήρθαν στο φως μετά το κανόνι, οι ξενοδόχοι της Κρήτης είναι εκείνοι που έχουν υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα από το ξαφνικό λουκέτο στη βρετανική εταιρεία. Επίσης, είναι γνωστό ότι η οικογένεια Παπακαλιάτη δούλευε κατ’ αποκλειστικότητα με τον βρετανικό ταξιδιωτικό κολοσσό μέσω του δικού τους πρακτορείου Zeus.

«Το αντιμετωπίζουμε και παίρνουμε όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος», λέει ο κ. Λ. Παπακαλιάτης στο «ΘΕΜΑ» και προσθέσει: «Η δική μας ζημιά είναι ταμειακή, δεν είναι λογιστική. Στα ξενοδοχεία την υπολογίζουμε στα 5 εκατ. ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτό το πρόβλημα είναι προσωρινό και μέχρι το 2023 δεν θα υφίσταται. Αλλωστε έχουν δοθεί αρκετές προκαταβολές. Η μεγάλη ζημιά είναι στο ταξιδιωτικό πρακτορείο διότι εγώ ήμουν ο αντιπρόσωπος της Thomas Cook, ήμουν ο πράκτοράς της».

Το πρωτοποριακό «Cook’s Club»

Οι παράγοντες του τουρισμού στην Κρήτη ακόμη θυμούνται εκείνο το ζεστό απόγευμα του περσινού Ιουνίου, τις λαμπρές εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του πρώτου ξενοδοχείου «Cook’s Club» κάτω από την ομπρέλα της Zeus Hotels της οικογένειας Παπακαλιάτη με τις δύο ορθογώνιες πισίνες, την «Cantina» με το εύγευστο street food, τα τοπικά πιάτα και τις vegan λιχουδιές, παρουσία του CEO της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχόσερ, και της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά.

Το νέο ξενοδοχείο έμπαινε στο χαρτοφυλάκιο της Zeus μαζί με τα «Blue Sea Beach», «Marina Beach», «The Village» και «Neptuno Beach» στην Κρήτη και το «Cosmopolitan» στη Ρόδο.

Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις διά στόματος του CEO της Thomas Cook, o κορυφαίος ταξιδιωτικός οργανισμός προγραμμάτιζε τη λειτουργία συνολικά 15 ξενοδοχείων «Cook’s Club», ενώ το «Cook’s Club Grete», που θα άνοιγε τις πόρτες του εκείνες τις ημέρες, η δυναμικότητα του οποίου ανέρχεται σε 148 κλίνες, συγκαταλεγόταν στις σπουδαίες επενδυτικές κινήσεις. Ενα προσεκτικά σχεδιασμένο concept με έμφαση σε αυτά που θέλει η νέα γενιά ταξιδιωτών, όπως minimal δωμάτια, εξαιρετικό φαγητό και ποτά, ακόμη και DJs που θα συντροφεύουν τους επισκέπτες από το πρωί ως το βράδυ.


papakaliatis1

Μια ξενοδοχειακή μονάδα που βασίζεται στη φιλοσοφία των boutique hotels «Casa Cook», με συνδυασμό στυλ και περιεχομένου, αλλά και με τιμές που απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Φανκχόσερ είχε εξυμνήσει την ταχεία τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια, χαρακτηρίζοντάς τη τον δεύτερο ισχυρότερο προορισμό για την Thomas Cook, με προοπτική να γίνει Νο1.
Επίσης, είχε προσθέσει ότι έχουν διευρύνει τις επιλογές των προορισμών και των περιοχών που προσφέρουν στους πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ελλάδας.
Ολα αυτά, βέβαια, είναι πλέον μακρινή ανάμνηση. Τι πήγε λάθος;

«Ο,τι και να λέμε τώρα η ζημιά έχει γίνει», απαντά ο κ. Λ. Παπακαλιάτης. «Ενδεχομένως ούτε οι ίδιοι να το περίμεναν. Οπως και να ’χει, πρέπει να κάνουμε το κουμάντο μας χωρίς τη συγκεκριμένη εταιρεία».
Η κατάρρευση της Thomas Cook έχει άμεσο αντίκτυπο και στη λειτουργία του πρώτου ξενοδοχείου «Cook’s Club» στην Κρήτη. Το ξενοδοχείο είχε προγραμματιστεί να κλείσει στις 25 Οκτωβρίου και τώρα πρόκειται να κλείσει 20 ημέρες νωρίτερα.

Ο κ. Λ. Παπακαλιάτης αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ότι το ξενοδοχείο θα συνεχίσει να λειτουργεί, ενδεχομένως και με το ίδιο brand, ίσως και για έναν ακόμη χρόνο, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τις νέες συμφωνίες που πρόκειται να κλείσει ο όμιλος Zeus με άλλες εταιρείες.

Οσο για το αν θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης επιχείρησης, ο κ. Λ. Παπακαλιάτης εξηγεί ότι όσοι αναγκαστικά απολυθούν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης που προωθεί η κυβέρνηση και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επέκταση του συνολικού χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά έναν μήνα και μείωση από 100 σε 80 του αριθμού των αναγκαίων ημερών εργασίας που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί για την καταβολή επιδόματος ανεργίας σε εργαζομένους των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.


hotel3

Το νεότευκτο «Cook's Club» στη Χερσόνησο Ηρακλείου έμπαινε στο χαρτοφυλάκιο της Zeus
μαζί με τα «Blue Sea Beach», «Marina Beach»,
«The Village» και «Neptuno Beach»
στην Κρήτη και το «Cosmopolitan» στη Ρόδο


hotel2


hotel1

Δημοφιλέστερα

To Top