Ελλάδα

Anadolu: Η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά του Τσεσμέ

Καταγγελίες από τουρκικά Μέσα ενημέρωσης για βίαιη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών κατά μεταναστών – Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο σκάφος βρίσκονταν 17 Σύροι και 10 Σομαλοί που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα 

Στο στόχαστρο τουρκικών Μέσων ενημέρωσης βρίσκονται οι ελληνικές αρχές, καθώς 27 μετανάστες κατήγγειλαν ότι η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον τους, καθώς προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τη Χίο από τα ανοιχτά του Τσεσμέ στη Σμύρνη.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, πολλές τρύπες από σφαίρες είναι ορατές στο πλοίο, το οποίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι από την τουρκική ακτοφυλακή. Οι παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν στο πλοίο από Τούρκους στρατιώτες που περιπολούν την περιοχή. Ανάμεσά τους ήταν 17 Σύροι και 10 Σομαλοί μετανάστες ενώ οι αρχές συνάλαβαν και έναν διακινητή που τους βοηθούσε.

Ο Μπαζ Μουχάμεντ, Σύρος μετανάστης, 21 ετών, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι έφυγαν από την Ελλάδα την Τετάρτη το βράδυ και προσέγγισαν τη Χίο 30 λεπτά αργότερα. Όπως είπε, σταμάτησαν τη βάρκα τους περίπου 20 μέτρα μακριά από το νησί, όταν εντοπίστηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή.

«Δεν είχαν φως στο σκάφος τους και μετά γύρισαν τα φώτα περίπου 200 μέτρα από το πλοίο μας. Ξεκίνησαν να πυροβολούν στον αέρα, αλλά συνεχίσαμε να κινούμαστε. Μας πυροβόλησαν όταν προσεγγίσαμε το νησί. Διήρκησε περίπου 200 λεπτά και μέτρησα περίπου 100 σφαίρες», πρόσθεσε.

Ο Μουχάμεντ είπε ότι οι σφαίρες χτύπησαν το σκάφος και «σχεδόν κατέρρευσε». Στη συνέχεια, οι επιβαίνοντες κατάφεραν να επιστρέφουν σε τουρκικά νερά.

Η καταγγελία έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία κατηγορεί, όπως αναφέρει το Spiegel, την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις.


daily_sabah

Δημοφιλέστερα

To Top