Οικονομία

ΕΛΠΕ: Γιατί καθυστερεί η πώληση έως και 20%

Στασιμότητα στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ – Οι προβληματισμοί για την τιμή και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση άνοιγε την αυλαία των ιδιωτικοποιήσεων, η πώληση μειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων μαζί με την μεταβίβαση του 30% του ΔΑΑ, εμφανίζονταν δύο assets που θα μπορούσαν να δώσουν το σήμα στην πορεία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της χώρας με fast track διαδικασίες.

Σχεδόν δύο μήνες μετά, μόνο ο διαγωνισμός για το Ελευθέριος Βενιζέλος προχωρεί και μάλιστα με ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Η πώληση των ΕΛΠΕ παραμένει στάσιμη κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ που για τα ΕΛΠΕ αφιερώνει ελάχιστες γραμμές αναφέροντας ότι συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικά σχέδια διάθεσης των μετοχών.

Τι συμβαίνει με την πώληση της κορυφαίας εταιρείας και που έχει κολλήσει η μεγάλη ιδιωτικοποίηση, για την οποία ο χρόνος έχει σταματήσει στον περασμένο Απρίλιο, τότε που κηρύχθηκε άγονος ο πρώτος διαγωνισμός;

Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι ότι η πλευρά της Paneuropean του ομίλου Λάτση, η οποία ελέγχει το 45,5% δεν θα πουλήσει τις μετοχές της. Ωστόσο καθώς οδεύουμε στο Δεκέμβριο που αναμένεται η τέταρτη αξιολόγηση και η ιδιωτικοποίηση των πετρελαίων είναι προαπαιτούμενο με προσδοκώμενα έσοδα τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να ανοίξει τα χαρτιά της και να αποφασίσει με τους θεσμούς τι θα κάνει από εδώ και πέρα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top