Οικονομία

Ο Ελβετός τραπεζίτης που «έδωσε» τον Νίκα και τον Λαβίδα στις ΗΠΑ

Κοσμικός, λάτρης της Μυκόνου, ο Ελβετός τραπεζίτης Μαρκ Ντεμάν συνελήφθη στο Βελιγράδι, εκδόθηκε στις ΗΠΑ και πρόσεφερε στοιχεία για τη χρηματιστηριακή απάτη τύπου «Ocean's Eleven» – Έρχεται διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις ΗΠΑ για τον Γιώργο Νίκα

Ξημερώματα Σαββάτου και στις «Χάντρες» στο Θησείο εισέρχονται οι τελευταίοι ξενύχτηδες. Είναι χειμώνας του 1997 και στο πρώτο κεντρικό τραπέζι του μαγαζιού κάθεται μια μεγάλη παρέα που διασκεδάζει με τα τραγούδια του Αντώνη Ρέμου και της Νατάσας Θεοδωρίδου.

Ξεχωρίζουν ο Γιώργος Νίκας, ο εφοπλιστής Κρίτωνας Λεντούδης, ο Κώστας Πηλαδάκης, ένα μπουκέτο νεαρών καλλονών και ένας γοητευτικός άνδρας που είναι ήδη γνωστός στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας ως ο «Μαρκ». Πρόκειται για τον Ελβετό Μαρκ Ντεμάν που έχει κάνει την Ελλάδα κάτι σαν δεύτερο σπίτι του, αφού έρχεται χειμώνα – καλοκαίρι και γίνεται πολύ γρήγορα κολλητός με γνωστούς Αθηναίους και Αθηναίες. Οι νύχτες του στα πιο in στέκια της πρωτεύουσας θα γράψουν τη δική τους ιστορία, όπως και τα μυκονιάτικα γλέντια του, στα οποία ξοδεύει αφειδώς αρχικά χιλιάδες δραχμές και κατόπιν χιλιάδες ευρώ.

Είκοσι δύο χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ στο Θησείο, ο Μαρκ Ντεμάν φέρεται να είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Bloomberg, ο άνθρωπος που «έδωσε» τους Ελληνες φίλους του στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Είχε προηγηθεί τον περασμένο χρόνο η δική του σύλληψη στη Σερβία μετά από ένταλμα των αμερικανικών Αρχών και ο προσωρινός εγκλεισμός του σε φυλακή εκεί, πριν εκδοθεί στις ΗΠΑ. Εκτοτε τα ίχνη του έχουν χαθεί και το όνομά του απουσιάζει από τη δικογραφία του σκανδάλου, στο οποίο εμπλέκονται ο Γιώργος Νίκας και ο Τηλέμαχος Λαβίδας.


ni01

Η στενή φίλη του ζεύγους Ελίνα Καντζά μαζί με τον Μαρκ και τη Ζέλικα
Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Νίκα

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, οι Αρχές που διερευνούν την υπόθεση στις ΗΠΑ φέρεται να εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Γιώργο Νίκα και τα έγγραφα θα αποσταλούν στη Europol.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ελληνας επιχειρηματίας, ο οποίος εικάζεται ότι βρίσκεται στη χώρα μας, θα αναζητείται πλέον επίσημα ώστε να προσαχθεί αρχικά και κατόπιν μέσω των απαραίτητων διαδικασιών να εκδοθεί στην Αμερική.

Αντίθετα με αυτόν, ο Μαρκ Ντεμάν εθεάθη στην Ελλάδα, σύμφωνα με μαρτυρίες γνωστών και φίλων του που μίλησαν υπό τον όρο να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά τους, το καλοκαίρι του 2017, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι επανήλθε και πέρυσι στην αγαπημένη του Μύκονο.

Απλά αυτή τη φορά δεν έκανε τόσο θόρυβο…


ni02

Ο Γιώργος Νίκας, κολλητός φίλος του Μαρκ Ντεμάν. Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, οι αμερικανικές Αρχές εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης του Ελληνα επιχειρηματία

O γοητευτικός κληρονόμος και οι glam νύχτες

Συνομιλώντας με διάφορους ανθρώπους που έχουν γνωρίσει τον Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί, όπως είναι το πλήρες όνομά του, η εντύπωση που αποκομίζει κάποιος είναι ότι κανείς δεν είχε να πει κακή κουβέντα γι' αυτόν τον άνθρωπο.

«Ο Μαρκ; Εξαιρετικό παιδί, μες στην καλή χαρά», ο ένας. «Κύριος με τα όλα του όταν έβγαινε έξω», ο άλλος. «Ενας γοητευτικός άνδρας που ήξερε να απολαμβάνει τη ζωή», συμπληρώνει μια κυρία που τον γνώρισε πριν από είκοσι χρόνια. Γεννημένος στην Ελβετία, ο Ντεμάν μεγάλωσε μέσα σε ένα περιβάλλον μεγαλοαστικής ευμάρειας, αφού ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Φοίτησε σε ένα από τα «αποστειρωμένα» ιδιωτικά σχολεία της Ελβετίας, όπου οι συμμαθητές του ήταν παιδιά δισεκατομμυριούχων ή προέδρων σε τράπεζες όπως η Credit Suiss και η Goldman Sachs. Κάτι που μάλλον φάνηκε χρήσιμο στη μετέπειτα πορεία του και στις business που έστησε με διάφορα projects, όπως είπε φίλος του που δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, ο Μαρκ Ντεμάν εκτός από την Ευρώπη έστησε επιχειρήσεις ακόμη και στη Λατινική Αμερική, ενώ πάντοτε είχε πολλά λεφτά τα οποία ξόδευε αφειδώς. Η Αθήνα και η Ελλάδα γενικότερα ήταν κάτι σαν δεύτερο σπίτι για τον μέχρι πρότινος αμετανόητο εργένη, που από τα μέσα της δεκαετίας του '90 κυκλοφορούσε στην Αθήνα αρχικά με μια εντυπωσιακή Lamborghini και κατόπιν με μια Ferrari. Συχνάζει στα πιο must κλαμπ της πόλης, όπου έχει πάντα -αυτός και η παρέα του- το καλύτερο ή ένα από τα καλύτερα τραπέζια, ενώ στα μπουζούκια -δηλαδή στον Ρέμο- κάθεται σχεδόν πάντα στο πρώτο κεντρικό. Οι λογαριασμοί του είναι πολλές φορές μυθικοί, ενώ δίπλα του έχει ορισμένες από τις ωραιότερες γυναίκες που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα και λατρεύουν τη γενναιοδωρία του. Παρότι μέχρι το 1996 άλλαζε τις συνοδούς του με ταχύτατους ρυθμούς, θα «κολλήσει» για τα καλά όταν ένα βράδυ θα γνωρίσει την τότε Σταρ Ελλάς Νίνα Γεωργαλά. Την πολιορκούσε συνεχώς για κάποιο διάστημα και σύμφωνα με όσα λέγονταν τότε, αλλά και από τις μαρτυρίες φίλων του, οι δυο τους έζησαν έναν μεγάλο έρωτα για ενάμιση με δύο χρόνια, με ταξίδια στο εξωτερικό, αποδράσεις σε εξωτικά μέρη και συχνότατες εξόδους σε νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης της Αθήνας. Αυτή ήταν μία από τις πλέον μεγάλες σε διάρκεια σχέσεις του Γαλλοελβετού επιχειρηματία και μετέπειτα trader, η οποία όμως είχε ημερομηνία λήξης, εν αντιθέσει με τον έρωτα της ζωής του, όπως αποδείχθηκε τελικά. Αυτόν που βρήκε στο πρόσωπο μιας εκρηκτικής Σέρβας καλλονής.


ni03

Ο γάμος-υπερπαραγωγή του Ελβετού τραπεζίτη με τη Σέρβα καλλονή στο Βελιγράδι
Η Ζέλικα, ο γάμος στο Βελιγράδι και ο υιός Καντάφι

Γνωστοί Ελληνες που γνωρίζουν πολύ καλά τον Μαρκ Ντεμάν, λένε ότι η γνωριμία του με την πανέμορφη Σέρβα μοντέλα Ζέλικα Μπούντιμιρ γέννησε έναν έρωτα που έμελλε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, με πρώτο και καλύτερο αυτό που είχε να κάνει με τον εκ πεποιθήσεως εργένη Μαρκ.

Εχοντας συνηθίσει να περιτριγυρίζεται από εγχώριες και αλλοδαπές κούκλες, του ήταν δύσκολο να υποκύψει σε μια γυναίκα όσο όμορφη κι αν ήταν, ειδικά από τη στιγμή που μπορούσε να έχει όποια θέλει. Το έκανε όμως, αλλά με διαλείμματα, αφού η πίεση της Ζέλικα να επισημοποιήσουν τη σχέση τους οδηγούσε το ζευγάρι σε συχνούς καβγάδες και σε έναν χωρισμό που τους κράτησε μακριά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, η κούκλα από τη Σερβία ήταν η γυναίκα της ζωής του, αφού ο Ντεμάν επέστρεψε σε αυτήν και τελικά της ζήτησε να γίνει γυναίκα του. Ο γάμος τους τον Μάιο του 2016 στο Βελιγράδι ήταν μια υπερπαραγωγή, με εκατοντάδες καλεσμένους φίλους του από όλο τον κόσμο – και την Ελλάδα φυσικά. Ο κολλητός του Γαλλοελβετού επιχειρηματία Γιώργος Νίκας, ο Κρίτωνας Λεντούδης, ο Χάρης Οικονομόπουλος, η σύζυγός του Γιασμίν και η Ελίνα Καντζά -κολλητή φίλη του ζεύγους- ήταν μερικοί μόνο από τους προσκεκλημένους.

Η τελετή έλαβε χώρα στις 28 Μαΐου του 2016 και το πάρτυ που ακολούθησε ήταν εκπληκτικό, με τον γαμπρό και τη νύφη να παρασύρουν τους πάντες σε ένα ξέφρενο γλέντι. Συλλεκτικές Dom Perignom, Cristal, χαβιάρι, πανάκριβα γαλλικά κρασιά και όπως έλεγαν οι τυχεροί καλεσμένοι ό,τι πιο εκλεκτό και ακριβό υπήρχε ήταν εκεί για μια αξέχαστη βραδιά. Δεν ήταν η μόνη στη ζωή του Μαρκ, αλλά ήταν σίγουρα η πιο ξεχωριστή, με τον ίδιο να λάμπει από χαρά μέσα στο sur mesure κοστούμι του. Κάποιοι φίλοι του θυμήθηκαν κι άλλες βραδιές, εντελώς διαφορετικές, όπως αυτή στον Αντώνη Ρέμο, με τον Μαρκ να επιδίδεται σε τρελό λουλουδοπόλεμο «χτίζοντας» τον «Αντόνιο» από το πρώτο κεντρικό τραπέζι. Ετεροι αναπόλησαν το καλοκαίρι του 2009 που ο Μαρκ έφερε τον Μουτασίμ Καντάφι, γιο του ηγέτη τότε της Λιβύης και φίλο του, με τον οποίο κατέλυαν στο «Santa Marina», το αγαπημένο του ξενοδοχείο στη Μύκονο. Μαζί έδωσαν το «παρών» στο πάρτυ της Chopard στο «Nammos», ενώ δύο χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 2011, ο Μουτασίμ μαζί με τον Μαρκ σάρωσαν τα hot στέκια του νησιού.

Οι Cristal Magnum κυριαρχούσαν στο τραπέζι που έκλεισαν στο «Remezzo» που τότε στέγαζε το «Guzel», ενώ τα φιλοδωρήματα ήταν μυθικά – κάποιο βράδυ έφτασαν τις 10.000 ευρώ για όλο το προσωπικό. Ο Μαρκ ήταν τόσο γνωστός στη Μύκονο που όλοι τον φώναζαν με το μικρό του όνομα και οι κρατήσεις στο «Nammos» ή σε άλλα στέκια του νησιού γίνονταν με αυτό. Υπήρξε βράδυ που λένε ότι πλήρωσε 70.000 ευρώ χωρίς να το συζητήσει καθόλου σε εστιατόριο και κλαμπ του νησιού, έχοντας μαζί του μια πολυπληθή παρέα από Ελληνες και ξένους φίλους. Τα χρήματα άλλωστε γι' αυτόν δεν ήταν ποτέ πρόβλημα, τουλάχιστον μέχρι πέρυσι, όταν συνελήφθη στη Σερβία λόγω εντάλματος που είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ. Οπως αποδείχθηκε, το πρόβλημα ήταν τελικά μικρό.


ni04

Στιγμιότυπα από τη ζωή της πανέμορφης Σέρβας που έκλεψε την καρδιά του trader, από διακοπές με το σκάφος του στην Ελλάδα, οι οποίες περιλαμβάνουν πάντα τη Μύκονο


ni05


ni06


ni07

Η εξαφάνιση και η επιστροφή στην κανονικότητα

Οι απόψεις για το πότε σταμάτησε να έρχεται στην Ελλάδα διίστανται. Κάποιοι φίλοι του λένε τώρα ότι έχουν να τον δουν πάνω από πέντε ή δέκα χρόνια, ενώ άλλοι ότι χάθηκε μετά τον γάμο του. Ετεροι λένε ότι μέχρι και το καλοκαίρι του 2018 ερχόταν στην αγαπημένη του Μύκονο με το εκπληκτικό σκάφος που διαθέτει, μαζί με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες τους.

Το πότε επέλεξε ο Μαρκ να γίνει εκτός από επιχειρηματίας και trader είναι κάτι που γνωρίζουν μάλλον λίγοι -πολύ στενοί- φίλοι του, όπως ο Γιώργος Νίκας, με τον οποίο ήταν αχώριστοι. Η σύλληψη του Ντεμάν, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον Γαλλοελβετό, ο οποίος φέρεται να πέρασε πολύ άσχημα στη φυλακή που κρατήθηκε μέχρι να εκδοθεί.

Εκτοτε το όνομά του δεν υπάρχει στη δικογραφία, ενώ σύμφωνα με το έγκριτο ειδησεογραφικό πρακτορείο μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του σκανδάλου εσωτερικής χειραγώγησης που αποκαλύφθηκε και των μέχρι τώρα ανεξάρτητων υποθέσεων που ερευνώνται σε Αγγλία και Γαλλία. Στα διάφορα κατηγορητήρια αναφέρεται ένας ανώνυμος Ελβετός trader με διαφορετικά κωδικά ονόματα και παρότι δεν αποσαφηνίζεται εάν πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, ο συγκεκριμένος «φωτογραφίζεται» σε όλα με παρόμοιους όρους. Πρόκειται, σύμφωνα με το Blooomberg, για τον Μαρκ Ντεμάν που προς το παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος και δεν έχει βρεθεί για να κάνει κάποια δήλωση για όσα φέρεται να του προσάπτουν. Το μόνο σίγουρο, λένε οι πληροφορίες και κάποια φωτογραφικά ντοκουμέντα, είναι ότι Μαρκ είναι ελεύθερος και ωραίος, δεν κρύβεται, αλλά πλέον είναι αρκετά ακριβοθώρητος.

Το περασμένο καλοκαίρι εμφανίστηκε στη Μύκονο, αλλά κρατώντας πολύ χαμηλούς τόνους έμεινε στο σκάφος του μαζί με τη σύζυγό του, ωστόσο δεν απέφυγε τη διαμονή στο αγαπημένο του «Santa Marina», στον Ορνό. Υπάρχει επίσης ένα βίντεο που έχει τραβήξει η Ζέλικα τον περασμένο Φεβρουάριο στο «Αθηνών Αρένα», όπου «σίγουρα δεν πήγε μόνη της ή με φίλες της», τονίζουν άνθρωποι που ξέρουν το ζευγάρι καλά. Το βίντεο είναι τραβηγμένο από το πρώτο κεντρικό τραπέζι του μαγαζιού και παρόλο που ο Μαρκ Ντεμάν δεν εμφανίζεται καθόλου, θεωρείται απίθανο να μην ήταν παρών στο μαγαζί όπου τραγουδάει ο καλλιτέχνης που λατρεύει εδώ και χρόνια.

Ο προσωπικός του λογαριασμός σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι μεν «κλειστός», αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες αναρτήσεις τους τελευταίους μήνες. Ολες είναι τοπία, όπως μια εκκλησία ή ένα ηλιοβασίλεμα, και έχουν τραβηχτεί το φθινόπωρο του 2018 πιθανότατα από τον ίδιο, αφού είναι ο προσωπικός του λογαριασμός, με αρκετούς Ελληνες φίλους του να τον ακολουθούν.

Πολύγλωσσος και ευφυής

Το τι συνέβη μετά τη σύλληψή του στη Σερβία και την έκδοσή του στην Αμερική είναι κάτι που γνωρίζει μόνο ο ίδιος, κάποιοι πολύ δικοί του άνθρωποι και οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ που τον εξέτασαν. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, έστω και αν πάντα πρέπει να κρατούνται κάποιες επιφυλάξεις, ότι για να κυκλοφορεί ελεύθερος και να επισκέπτεται την Ελλάδα το καλοκαίρι -υπάρχει π.χ. φωτογραφία της συζύγου του από το Ναύπλιο και τις Σπέτσες φέτος το φθινόπωρο χωρίς τον ίδιο- έχει κάνει σίγουρα κάποιο deal που του εξασφάλισε την άνευ όρων επιστροφή στην πρότερη ζωή του.

Μένει να αποδειχθεί, αργά ή γρήγορα, αν είναι τελικά αυτός το «βαθύ λαρύγγι» που αποκάλυψε πράματα και θάματα σε μια πολύπλοκη υπόθεση χρηματιστηριακής απάτης. Μια υπόθεση για την οποία σε ό,τι αφορά την περίπτωση στις ΗΠΑ, ο ένας εμπλεκόμενος, ο Τηλέμαχος Λαβίδας, κρατείται στη φυλακή όπου είναι φυλακισμένος ο ναρκοβαρόνος «Ελ Τσάπο», ενώ ο Γιώργος Νίκας είναι ελεύθερος, τηρώντας σιγήν ιχθύος προς το παρόν, αφού οι δικηγόροι του τον προέτρεψαν να μη μιλήσει.

Οσο για τον γοητευτικό Μαρκ, που μιλάει έξι γλώσσες και εκτός από Ελβετία και Γαλλία οι ρίζες της καταγωγής του φτάνουν στον Λίβανο, θα είναι πάντα για τους φίλους του ένα πολύ καλό παιδί. Αδυνατούν μάλιστα να πιστέψουν ότι είχε την ανάγκη να μπλεχτεί σε μια τέτοια ιστορία από τη στιγμή που δεν είχε ποτέ οικονομικό πρόβλημα – ή τουλάχιστον αυτό έδειχνε.

Θυμούνται τις ξέφρενες εργένικες νύχτες του στις μεγάλες πίστες, στο «Mercedes» και στο καλοκαιρινό «Privilege», όπως και τα απογευματινά γλέντια των δέκα ατόμων που γίνονταν είκοσι και τριάντα στα πρώτα χρόνια του «Nammos». Τότε που ήταν ένας περιζήτητος εργένης περικυκλωμένος από Ελληνίδες και ξένες καλλονές του modeling, οι οποίες συνωστίζονταν γύρω του θέλοντας να κερδίσουν το ενδιαφέρον του έστω για λίγα 24ωρα. Στο Κολωνάκι η Ferrari του ήταν ενίοτε παρκαρισμένη σε περίοπτη θέση έξω από το «Rock ‘n’ Roll» στα τέλη της δεκαετίας του '90, σήμα κατατεθέν για τους φίλους του ότι ο Μαρκ διασκέδαζε μέσα καθισμένος στον κεντρικό καναπέ.

Σχεδόν όλοι λένε ότι τον έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια, ότι από το 2012 εμφανίστηκε ξανά το 2016, όταν παντρεύτηκε τη γυναίκα που κατάφερε τελικά να τιθασεύσει την καρδιά του. Μέχρι να γίνει αυτό, έζησε στη χώρα μας έντονα πάθη, έρωτες με ημερομηνία λήξης και νύχτες που τελείωναν στο «Romeo» της παραλιακής τα καλοκαίρια ή σε κάποιο after στέκι τον χειμώνα. Λένε επίσης ότι στα τέλη του 2017 σκεφτόταν να αγοράσει ένα μεγάλο σπίτι στα νότια προάστια -μέχρι τότε προτιμούσε να μένει στο σκάφος του ή στη «Μεγάλη Βρεταννία» στο Σύνταγμα- επένδυση στην οποία τελικά δεν προχώρησε.

Μένει πλέον να αποδειχτεί τι τελικά έπραξε και να ξεκαθαριστεί αργά ή γρήγορα ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος του στην υπόθεση που εμπλέκεται και ο πολύ στενός του φίλος Γιώργος Νίκας.

Ενας μόνο από τους δεκάδες επώνυμους φίλους του Ντεμάν, που όλοι τον φώναζαν Μαρκ.


ni08

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, ο Τηλέμαχος Λαβίδας (στη φωτ. με τους γονείς του Θανάση και Βάνα) μπορεί να έχει λευκό ποινικό μητρώο, όμως η σοβαρότητα της υπόθεσης είναι τέτοια που δεν επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές να είναι ελαστικές απέναντί του
«Γιατί βάλαμε τον Λαβίδα στην ίδια φυλακή με τον Ελ Τσάπο»
Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης εξηγεί γιατί κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του επιχειρηματία και εμπλεκόμενου στην υπόθεση «Insider Trading» Τηλέμαχου Λαβίδα στη φυλακή όπου κρατούνται διαβόητοι κακοποιοί

Εντύπωση προκαλεί σε νομικούς κύκλους το γεγονός ότι ο άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση Τηλέμαχος Λαβίδας έχει μεταφερθεί στο κέντρο κράτησης Metropolitan Correctional Center και όχι στο Manhattan Detention Complex, όπου οι συνθήκες είναι σχετικά καλύτερες, καθώς εκεί μεταφέρονται οι κρατούμενοι που περιμένουν να δικαστούν και όχι οι ήδη καταδικασμένοι, οι οποίοι συνήθως έχουν θέση στην πρώτη φυλακή.

Το Metropolitan Correctional Center, όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, είναι το κέντρο κράτησης που έχει μπει στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τα αμερικανικά ΜΜΕ λόγω των κάκιστων συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Μάλιστα ένας κρατούμενος, μιλώντας στους «New York Times», το χαρακτήρισε «χειρότερο και από το Γκουαντάναμο», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για υπερβολή, αλλά για την ωμή και σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κρατούμενοι καθημερινά στις συγκεκριμένες φυλακές, οι οποίες έγιναν γνωστές για τις βρώμικες εγκαταστάσεις, την απουσία ιατρικής περίθαλψης, τη βία και την κακομεταχείριση από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Μέσα σε ένα από τα κελιά των εν λόγω φυλακών, μάλιστα, αυτοκτόνησε ο άλλοτε παντοδύναμος επιχειρηματίας Τζέφρι Επστάιν, ενώ εκεί κρατούνταν και ο περιβόητος τρομοκράτης Ραμζί Γιουσέφ, ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών της βομβιστικής επίθεσης του 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Από την πλευρά μας επικοινωνήσαμε με την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης ζητώντας να μάθουμε τον λόγο για τον οποίο μεταφέρθηκε σε αυτές τις φυλακές ο 38χρονος Τηλέμαχος Λαβίδας. Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Τζέιμς Μάργκολιν με τον οποίο μιλήσαμε δεν διέψευσε τις πληροφορίες και τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι έχουν υπάρξει αναφορές από αρκετούς κρατούμενους. Εν συνεχεία εξήγησε για ποιον λόγο μεταφέρθηκε εκεί ο Λαβίδας, ένα πρόσωπο που δεν έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές και το οποίο έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Φαίνεται όμως ότι η σοβαρότητα της υπόθεσης είναι τέτοια που δεν επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές να φανούν ελαστικές απέναντί του. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς εκτιμάται ότι η κατάθεση του Τηλέμαχου Λαβίδα μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο και να οδηγήσει σε περισσότερα στοιχεία που συνδέονται με τη δράση του κυκλώματος. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μας είπε ο Τζέιμς Μάργκολιν, «ο Τηλέμαχος Λαβίδας μεταφέρθηκε στο Metropolitan Correctional Center επειδή έχει κριθεί ως ύποπτος φυγής». Διευκρίνισε δε ότι στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης μεταφέρονται όσοι κρίνονται ύποπτοι φυγής ή όσοι αποτελούν απειλή για την κοινωνία. «Ο Τ. Λαβίδας ανήκει στην πρώτη κατηγορία», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, δεδομένου ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προανάκρισης.

Να θυμίσουμε ότι οι Αμερικανοί δικηγόροι του Τηλέμαχου Λαβίδα είχαν ζητήσει με επιστολή τους να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ο πελάτης τους, αίτημα που απορρίφθηκε από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, καθώς κρίθηκε ύποπτος φυγής. Θυμίζουμε ότι τόσο ο Τηλέμαχος Λαβίδας όσο και ο Γιώργος Νίκας κατηγορούνται ως μέλη κυκλώματος που είχε στηθεί μεταξύ Νέας Υόρκης, Λονδίνου, Μονακό και Ζυρίχης και αγόραζε ή αντάλλασσε πληροφορίες-χρυσάφι, που είχαν κυρίως σχέση με εξαγορές και συγχωνεύσεις εισηγμένων εταιρειών, χρησιμοποιώντας πακιστανικά τηλέφωνα και κρυπτογραφημένα applications, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων και κάνοντας ζωή βγαλμένη από κινηματογραφικές παραγωγές χολιγουντιανών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, ο συνδετικός κρίκος του κυκλώματος, αυτός που λειτουργούσε ως ενδιάμεσος φέρνοντας σε επαφή τα εμπλεκόμενα μέλη σε ένα δίκτυο που λειτουργούσε μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, είναι και ένας Ελβετός χρηματιστής (φέρεται να είναι ο Μαρκ Ντεμάν), ο οποίος συνελήφθη πέρυσι στη Σερβία και εκδόθηκε στην Αμερική. Στη συγκεκριμένη υπόθεση οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν εμπλέξει τον Μπράιαν Κοέν, τραπεζικό στέλεχος της Goldman Sachs, τον Γιώργο Νίκα, γιο του ιδρυτή της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας και πρόεδρο του Δ.Σ. της Μέγας Γύρος, και τον Τηλέμαχο Λαβίδα, γιο του Αθανάσιου Λαβίδα, επικεφαλής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Lavipharm.


ni3254


ni09

Το Metropolitan Correctional Center, όπως είχαμε επισημάνει στο ρεπορτάζ της περασμένης Κυριακής (επάνω), είναι το κέντρο κράτησης που έχει μπει στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τα αμερικανικά ΜΜΕ λόγω των κάκιστων συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων

Στο διαμέρισμα του Γιώργου Νίκα συνελήφθη ο Λαβίδας

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο 38χρονος εντοπίστηκε να συναντά συγγενικό πρόσωπο και συγκεκριμένα ξάδερφο του Νίκα, για τον οποίο εγείρονται σοβαρές υπόνοιες ότι μοίραζε τα τηλέφωνα μιας χρήσης με τα οποία επικοινωνούσε η συμμορία. Ο Λαβίδας, με τη σειρά του, αρνήθηκε την ενοχή του, στο άκουσμα, όμως, της δικαστικής απόφασης με την οποία κρίθηκε ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει τη δυνατότητα αποφυλάκισης με καταβολή εγγύησης, πριν από τη δίκη του Ιανουαρίου, μέλη της οικογένειάς του που βρίσκονταν στο Δικαστήριο ξέσπασαν σε κλάματα.  Ο Αμερικανός εισαγγελέας διατύπωσε την υποψία ότι ο Λαβίδας θα μπορούσε να διαφύγει στην Ελλάδα. Με το σκεπτικό αυτό κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και συγκεκριμένα στο σωφρονιστικό ίδρυμα Metropolitan Correctional Center, όπου οι έγκλειστοι δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με τον έξω κόσμο. Κάτοικος Νέας Υόρκης ο Λαβίδας, έχουν αποκτήσει με τη σύζυγό του ένα παιδί, το οποίο είναι 15 μηνών. Την περίοδο αυτή η σύζυγός του είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί τους. 

Δημοφιλέστερα

To Top