Blog

Οι χειρότεροι είναι οι δικαστές των social media

Χιλιάδες σχόλια στα social media. Παρέμβαση του ΕΣΡ. Πολιτική αντιπαράθεση στο Δήμο της Αθήνας. Παρέμβαση του Δημάρχου Αθηναίων. Παραιτήσεις. Συγγνώμη από τους εμπλεκόμενους.

Όλα αυτά επειδή στην είδηση πως ένας προφανώς ψυχικά ασθενής φοιτητής του Αριτοτελείου “εκτονώθηκε” στην πλάτη συμφοιτήτριας του (μέσα στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος) μια χαλαρή εκπομπή έκανε λίγη.. πλάκα.

Η “είδηση” (ο Θεός να την κάνει) σχολιάστηκε στον αέρα του ΣΚΑΪ στην ανάλαφρη lifestyle εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα και εκεί οι συμμετέχοντες στο panel έκαναν “χαβαλέ”. Μεγάλο έγκλημα.

Οι haters τους Ελληνικού διαδικτύου έσπευσαν να δικάσουν τον Λιάγκα και την Γκαγκάκη. “Ντροπή σας, δεν είστε σοβαροί καλοί άνθρωποι σαν εμάς!”

Δεν τους άρεσε η συμπεριφορά τους. Προσέγγισαν το ζήτημα με επιχειρήματα του στυλ “Αν ήταν η κόρη σου καραγκιόζη θα γελούσες;”, “Καργιόλες του πανελ είστε δεκτικές στις.. εκτονώσεις” και άλλα τέτοια -πολλά τέτοια- όμορφα. Και φτάσαμε αυτό το ανούσιο περιστατικό ενός διαλόγου μεταξύ παρουσιαστών στην Ελληνική τηλεόραση να απασχολεί ολόκληρη τη χώρα, να λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις -μικροπολιτική πρακτικά εκμετάλλευση από πολιτικούς αντιπάλους- και να οδηγεί και σε παραίτηση την παρουσιάστρια από τη θέση που της εμπιστεύθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Την ευθύνη στο πως εξελίσσονται τέτοιες γελοίες διαδικτυακές δίκες συνήθως δυστυχώς έχουν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες εξαιτίας της ενοχικότητας τους. Αυτό συνέβη και στο συγκεκριμένο περιστατικό όταν η Κατερίνα Γκακάκη βγήκε αμέσως μετά και ζήτησε συγγνώμη για το τεράστιο εγκλημά της, πριν καν ξεσπάσει η καταιγίδα. Και αυτό προκαλεί  εντύπωση, αφού ειδικά εκείνη, που θεωρείται γκουρου της επικοινωνίας έπρεπε να γνωρίζει πως κανείς δεν πρόκειται να της το αναγνώριζε και πως η συγγνώμη της θα άνοιγε περισσότερο την όρεξη των διαδικτυακών της δικαστών.

Είσαι φοιτήτρια και έρχεται ένας φοιτητής και εκτονώνεται στην πλάτη σου. Προφανώς και σοκάρεσαι, προφανώς και είναι τραγικό για σένα που το βιώνεις. Κάνεις την καταγγελία σου, παρεμβαίνει η δικαιοσύνη και η αστυνομία και η υπόθεση εξελίσσεται με βάση το νόμο. Στο πλαίσιο του μικρόκοσμου των εμπλεκομένων, η υπόθεση είναι σοβαρή και το κράτος οφείλει να την αντιμετωπίσει με σοβαρότητα.

Μια lifestyle εκπομπή όμως δεν οφείλει να είναι ο πατέρας της άγνωστης φοιτήτριας. Δεν οφείλει να βάζει όρια στο πως μπορούν να εκφραστούν οι συντελεστές της, υπό την προϋποθεση πως δεν παραβιάζουν τον νόμο.

Δημοσιεύθηκαν πουθενά ή από τον Λιάγκα τα στοιχεία της φοιτήτριας; Είδαμε μήπως φωτογραφίες της; Ακούστηκαν πουθενά σχόλια του τύπου “Καλά της έκαναν, ωραίος ο φοιτητής;” Προφανώς και όχι! Κανείς δεν επικρότησε την συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Και πρέπει να πούμε την αλήθεια επιτέλους και αυτό που επιτάσσει η λογική: Ένα περιστατικό που είναι τραγικό για έναν εμπλεκόμενο που το βιώνει, μπορεί ταυτόχρονα ως είδηση μιας lifestyle εκπομπής να είναι και αστείο. Μπορεί να το προσεγγίσει ένας παρουσιαστής και ως αστείο και η αλήθεια είναι πως στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό ήταν μονόδρομος. Διότι σε άλλη περίπτωση είναι ανάξιο σχολιασμού. Δεν πιστεύω να θεωρεί κανείς λογικό ο ΣΚΑΙ να αφιέρωσε 4-5′ τηλεοπτικού χρόνου στο να συζητά στα σοβαρά το συγκεκριμένο περιστατικό έτσι; 

Και εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο και λόγω της νοοτροπίας με την οποία δίκασες τον Λιάγκα και την Γκαγκάκη θες να βρίσεις κάτω από το άρθρο πες αλήθεια. Αν το περιστατικό δεν ήταν γελοίο, θα σε απασχολούσε ως κεντρική είδηση της επικαιρότητας; Και αν ο Λιάγκας το συζητούσε 5′ με σοβαρότητα στην εκπομπή του, αλήθεια, δεν θα άλλαζες κανάλι;

ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top