Οικονομία

Καθιερώνεται ενιαίος φόρος επί της αγοράς μετοχών στην Ελλάδα και σε άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες

Από το 2021 η αγορά μετοχών μεγάλων εταιρειών θα επιβαρύνεται με φόρο ύψους 0,2%, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Όλαφ Σολτς

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς παρουσίασε την Τρίτη στο Βερολίνο το σχέδιο νόμου για την καθιέρωση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα εφαρμοστεί σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες και πιο συγκεκριμένα σε Γερμανία, Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις εννέα ετών – αρχικά στο πλαίσιο της ΕΕ – οι υπουργοί Οικονομικών αυτών των χωρών είχαν αναθέσει τον Οκτώβριο στον Γερμανό ομόλογό τους τη σύνταξη του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου.

Το πρώτο βήμα

Το σχέδιο Σολτς προβλέπει ότι ιδιώτες και νομικά πρόσωπα που αγοράζουν μετοχές μεγάλων εταιριών θα πληρώνουν στο μέλλον φόρο ύψους 0,2% της αξίας των μετοχών. Ο φόρος θα αφορά μόνο μετοχές εταιρειών που εδρεύουν στο εσωτερικό μιας χώρας και η αξία τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Στη Γερμανία περισσότερες από 145 επιχειρήσεις πληρούν αυτό το κριτήριο και περίπου 350 στις υπόλοιπες εννέα χώρες.

Το σχέδιο Σολτς πρόκειται να υπογραφεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και θα τεθεί σε ισχύ στις δέκα χώρες το 2021. Ο Όλαφ Σολτς αναμένει ότι στη Γερμανία τα έσοδα από τον σχετικό φόρο θα ανέλθουν τον πρώτο χρόνο στο 1,5 δις ευρώ. Το ποσό πρόκειται να διατεθεί σε μεγάλο βαθμό για τη χρηματοδότηση της «βασικής σύνταξης», που επίσης θα τεθεί σε ισχύ το 2021.

Ο νέος φόρος για την αγορά μετοχών θεωρείται ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας ευρύτερης φορολόγησης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Πηγή: dw.com

Δημοφιλέστερα

To Top