Ελλάδα

Πανικός στο νοσοκομείο Λάρισας: Τα λάθη και οι παραλείψεις που εξέθεσαν το προσωπικό σε σύφιλη

Το προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης στο οποίο βρισκόταν γυναίκα τσιγάννικης καταγωγής, προσβεβλημένη από σύφιλη, τους υποχρέωσε να προχωρήσουν άμεσα σε καισαρική, χωρίς να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις – Το προσωπικό έχει προχωρήσει στις απαραίτητες εξετάσεις και περιμένει τα αποτελέσματα

Σε πανικό βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας μετά από καθυστερημένη διάγνωση νεογέννητου με συγγενή σύφιλη.

Το προσωπικό που εργάστηκε στον τοκετό του νεογέννητου έχει προχωρήσει στις απαραίτητες εξετάσεις και περιμένει τα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκυμονούσα γυναίκα τσιγγάνικης καταγωγής, πήγε στις 24 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στην Μαιευτική Κλινική, προκειμένου να γεννήσει το 5ο παιδί της.

Οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έκριναν ότι η γυναίκα είναι σε προχωρημένο στάδιο για να γεννήσει, την έβαλαν εκτάκτως στο θάλαμο τοκετού και γέννησε με καισαρική.

Λόγω της κρισιμότητας της εγκυμοσύνης, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν προχωρησαν στις απαραίτητες εξετάσεις που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ξεκίνησαν αμέσως τη διαδικασία της γέννας.

Το προσωπικό της Μαιευτικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ξεγέννησε την γυναίκα με επιτυχία, αλλά διαπιστώθηκε πως το βρέφος χρίζει επιπλέον ιατρικής φροντίδας και μεταφέρθηκε σε θερμοκοιτίδα.

Μετά από μια εβδομάδα, και αφού το νεογέννητο βρισκόταν στην θερμοκοιτίδα, οι εξετάσεις του έδειξαν ότι έχει προσβληθεί από συγγενή σίφυλη και οι γιατροί αντιλήφθηκαν ότι ο ιός προερχόταν από την μητέρα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Μαιευτική του Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και το εμπλεκόμενο επιστημονικό προσωπικό προχωρησε σε εξετάσεις, ωστε να διαπιστωθεί εάν κάποιος άλλος έχει κολλήσει από την μητέρα ή το βρέφος το επικίνδυνο νόσημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πολύτεκνη μητέρα, είχε γεννήσει στο Κρατικό Νοσοκομείο της Λάρισας τα άλλα τέσσερα παιδιά της και εκεί γνώριζαν ότι ήταν εκτεθειμένη στο νόσημα.

Αυτό που πρέπει να απασχολήσει περισσότερο είναι το γεγονός πως δεν τηρηθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την συγκεκριμένη περίπτωση της εγκυμονούσας, αλλά και πως μετά την καισαρική οι γιατροί δεν της έκαναν πάλι εξετάσεις, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το νοσοκομείο δεν είχε αντιδραστήρια για την σίφυλη.

Ο πανικός, που δικαίως κατέλαβε το προσωπικό το οποίο ενεπλάκη στον τοκετό, έγινε ακόμα μεγαλύτερος από τη στιγμή που το ίδιο το νοσοκομείο αδυνατεί να παράσχει τις απαιτούμενες εξετάσεις στο προσωπικό, λόγω απουσίας αντιδραστηρίων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί.

Ο Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τόνισε άλλη μια φορά, την επικινδυνότητα του νοσηλευτικού επαγγέλματος και του οτι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων, ενώ θα έπρεπε το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων να έχει ενταχθεί ήδη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Δημοφιλέστερα

To Top