Διεθνή

Ιταλία: Ο Ρέντσι ανοίγει τα χαρτιά του και προαναγγέλλει μομφή κατά του υπουργού Δικαιοσύνης

«Αν δεν αλλάξει ο νόμος για την παραγραφή των αδικημάτων μέχρι το καθολικό Πάσχα, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του υπουργού δικαιοσύνης», λέει ο Ρέντσι

«Πολιτική παράταση ζωής» περίπου 11 εβδομάδων δίνει στην κυβέρνηση ο Ματέο Ρέντσι, που διαμηνύει ότι εάν δεν αλλάξει ο νόμος για την παραγραφή των αδικημάτων, θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Δικαιοσύνης.

Μιλώντας στη Rai, ο τέως πρωθυπουργός αποκάλυψε τις επόμενες κινήσεις του. Ο Ρέντσι δίνει προθεσμία μέχρι το καθολικό Πάσχα για να αλλάξει ο νέος νόμος, στην κατεύθυνση του περιορισμού της δυνατότητας παραγραφής των αδικημάτων. Διαφορετικά, η μομφή θα κατατεθεί κατά του προερχόμενου από τα Πέντε Αστέρια υπουργού Δικαιοσύνης Αλφόνσο Μποναφέντε.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα ξεκινήσει να μαζεύει υπογραφές για να ζητήσει την απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού της χώρας, με βασικής σημασίας αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Η ιδέα του προβλέπει την εκλογή ενός προσώπου «το οποίο θα είναι, ουσιαστικά, ο δήμαρχος όλης της Ιταλίας».

Ο Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στη Rai τόνισε επίσης ότι «κάποιοι επιχείρησαν να τον διώξουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, προσπαθώντας να αντικαταστήσουν τις ψήφους του κόμματός του με εκείνες ορισμένων "υπεύθυνων" βουλευτών και γερουσιαστών του μεσαίου χώρου». «Δεν βρίσκουμε τίποτα το κακό σε αυτή την προσπάθεια, αλλά την επόμενη φορά, οι εμπνευστές της καλό θα ήταν να σταθούν ικανοί να τα καταφέρουν», συμπλήρωσε με νόημα.

Ο επικεφαλής της Ζωντανής Ιταλίας, τέλος, ζήτησε την κατάργηση του μέτρου που εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, και προβλέπει την παροχή «κοινωνικού εισοδήματος» σε όσους βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας και δέχονται να παρακολουθήσουν σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, ή έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.Δημοφιλέστερα

To Top