Διεθνή

Λιβύη, ΟΗΕ: Εγκρίθηκε ψήφισμα για μόνιμη εκεχειρία – Η Ρωσία απείχε

Το δεσμευτικό κείμενο έρχεται να διαδεχθεί την εύθραυστη συμφωνία ανακωχής που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη στο Βερολίνο, τον Ιανουάριο – Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη – Πλήττονται συνοικίες στην Τρίπολη

Σε μια περίοδο που το έκρυθμο σκηνικό στη Λιβύη, με τις ξένες παρεμβάσεις, τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου και με το πολιτικό χάος στη χώρα να μαίνεται, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε, για πρώτη φορά μετά την αναζωπύρωση του πολέμου, ψήφισμα που ζητά «μόνιμη εκεχειρία».

Το δεσμευτικό κείμενο έρχεται να διαδεχθεί την εύθραυστη συμφωνία ανακωχής που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη στο Βερολίνο, τον Ιανουάριο. 

Το κείμενο, που συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, εγκρίθηκε με 14 από τους 15 ψήφους. Η Ρωσία απείχε.

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος ήταν αποτέλεσμα επίπονων συζητήσεων που διήρκησαν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, απεικονίζοντας τις διατηρούμενες διαιρέσεις της διεθνούς κοινότητας για την υπόθεση της Λιβύης παρά το κλίμα ενότητας που εκδηλώθηκε στη διάσκεψη στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα «επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια διαρκή εκεχειρία στη Λιβύη, το συντομότερο δυνατό και χωρίς προϋποθέσεις».

Στο τελικό κείμενο, το Λονδίνο επέλεξε να κρατήσει την αναφορά για την «ανησυχία (του ΣΑ) για την αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων στη Λιβύη».

Η αναφορά αυτή είχε επιφέρει το εμπόδιο της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα στο προσχέδιο του ψηφίσματος, με την Μόσχα να υποστηρίζει την αντικατάσταση της λέξης «μισθοφόροι» με «ξένους τρομοκράτες».

Δημοφιλέστερα

To Top