Διεθνή

Πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία: Η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι «ανήθικη»

Τα βασικά ηγετικά στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν έχουν πολιτικό όραμα, ηθική διαύγεια και ηγετικές ικανότητες» ανέφερε σε ομιλία της η Μαρί Γιοβάνοβιτς

Η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μαρί Γιοβάνοβιτς, η ανάκληση της οποίας αποτέλεσε θέμα στη δίκη για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε χθες Τετάρτη ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον είναι «ανήθικη».

Η Γιοβάνοβιτς έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια ομιλίας της στο Georgetown, όπου έλαβε ένα βραβείο που απομένει το ινστιτούτο διπλωματίας του πανεπιστημίου με το οποίο στο παρελθόν έχουν τιμηθεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Άναν.

«Αυτή τη στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί πρόβλημα», εκτίμησε. «Τα βασικά του ηγετικά στελέχη δεν έχουν πολιτικό όραμα, ηθική διαύγεια και ηγετικές ικανότητες».

«Για να μιλήσουμε ειλικρινά μια ανήθικη εξωτερική πολιτική που προκαλεί σύγχυση στους συμμάχους μας και η οποία αντικαθιστά την εμπιστοσύνη με απειλές, φόβο και σύγχυση δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα», εκτίμησε η πρώην πρεσβευτής.

«Κάποια στιγμή αυτό που κάποτε θεωρούνταν αδιανόητο θα γίνει αναπόφευκτο: οι σύμμαχοί μας, που έχουν το ίδιο δικαίωμα να ενεργούν προς το συμφέρον τους όσο κι εμείς, θα αναζητήσουν πιο αξιόπιστους εταίρους, εταίρους τα συμφέροντα των οποίων ίσως να μην συμβαδίζουν με τα δικά μας», τόνισε η Γιοβάνοβιτς.

Ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναπτύξει μια πιο στενή σχέση με το Κογκρέσο, να προσφέρει καλύτερη πληροφόρηση στους διπλωμάτες και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την ανάγκη της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

Καναδικής καταγωγής η Γιοβάνοβιτς πριν την Ουκρανία έχει διατελέσει πρεσβευτής στην Αρμενία και το Κιργιστάν.

Ο Τραμπ την είχε επικρίνει το καλοκαίρι του 2019 στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη συνέχεια η Γιοβάνοβιτς κατέθεσε εναντίον του Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Δημοφιλέστερα

To Top