Πολιτική

Σκευωρία Novartis: Καταθέτουν σήμερα «Σαράφης» και «Κελέση» – Πως θα γίνει η εξέταση

Τι προηγήθηκε και ποια είναι τα επόμενα βήματα -Μισά στοιχεία από Τουλουπάκη -Διεύρυνση κατηγορητηρίου

Τους πρωταγωνιστές που ανέλαβαν να εκτελέσουν το προχειρογραμμένο όπως αποδείχθηκε σενάριο της σκευωρίας Novartis θα εξετάσουν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την δράση του παρακρατικού και πολυπλόκαμου μηχανισμού Ρασπούτιν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 4 το μεσημέρι κλιμάκιο της επιτροπής θα μεταβεί σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ προκειμένου να εξετάσει με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τον “Μάξιμο Σαράφη” ενώ στις 8:30 το βράδυ θα ξεκινήσει η κατάθεση της “Αικατερίνης Κελέση”.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστικό – αστυνομικό θρίλερ της περασμένης εβδομάδας έληξε με την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου που έκρινε ότι πρέπει να διατηρηθεί η “κουκούλα” στα δύο πρόσωπα που κατήγγειλαν τροχήλατες βαλίτσες με πολύχρωμα χαρτονομίσματα προς πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς αλλά στην συνέχεια αποδείχθηκαν έωλοι οι ισχυρισμοί τους

Πριν την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, στις 11 το πρωί, τα μέλη της προανακριτικής θα συνεδριάσουν στην Βουλή προκειμένου να επεξεργαστούν τα νέα δεδομένα και να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ληφθούν οι καταθέσεις. Για την ώρα η πρόθεση της πλειοψηφίας είναι να προχωρήσει ο προγραμματισμός χωρίς ανατροπές. Να εξεταστούν οι μάρτυρες ώστε να διακριβωθούν οι λόγοι και οι σκοπιμότητες που τους οδήγησαν να καταθέσουν ψευδώς μίζες σε πολιτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της ''κουκούλας'' έχει ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει ότι οι βουλευτές του αυτή την φορά θα μετέχουν στην εξέταση. Αντιθέτως ΚΚΕ και Ελληνική Λύση πιθανότατα θα αποχωρήσουν καθώς από την πρώτη στιγμή έχουν ταχθεί υπέρ της άρσης του καθεστώτος προστασίας.

Ωστόσο υπάρχουν και προτάσεις – που δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν πλειοψηφική τάση – για να γίνει άμεσα κατ αντιπαράσταση εξέταση των “Μάξιμου Σαράφη” – “Αικατερίνης Κελέση” με τους Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη – Μαρία Μαραγγέλη. Οι δύο τελευταίοι έχουν καταγγελθεί απο τον κ. Νίκο Μανιαδάκη πως αποτελούν τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες. Με τον τρόπο αυτό, οι διακινητές αυτού του σεναρίου, θεωρούν ότι θα πέσουν οι μάσκες. Επίσης, άλλη μειοψηφική πρόταση υποστηρίζει πως πρέπει να “παγώσει” η εξέταση των προστατευόμενων εως ότου η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στείλει στην Βουλή όλα τα έγγραφα που κρατά στο συρτάρι της. Τα έγγραφα αυτά – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – θα αποδείξουν εαν οι “Σαράφης” και “Κελέση” εντάχθηκαν νομίμως σε καθεστώς προστασίας και επομένως η επιτροπή οφείλει να μην προχωρήσει σε εξέτασή τους προτού αυτό διακριβωθεί.

Πως θα γίνει η εξέταση

Να σημειωθεί ότι η εξέταση των μαρτύρων θα γίνει από χωριστά δωμάτια της ΓΑΔΑ ώστε να αποφευχθεί κάθε φυσική επαφή των μελών της προανακριτικής με τους “κουκουλοφόρους”. Η επικοινωνία τους θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού συστήματος – κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα που έχει δυνατότητα μετάδοσης εικόνας και ήχου . Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προστατευόμενοι θα ζητήσουν την μετάδοση μόνο αλλοιωμένου ηχητικού σήματος.

Τι προηγήθηκε και ποια είναι τα επόμενα βήματα

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν αποκαλυπτικές πολιτικές αντιδράσεις αλλά και ένα δικαστικό – αστυνομικό θρίλερ που πυροδότησε η ενέργεια της προανακριτικής να εκδώσει εντάλματα βίαιης προσαγωγής για τους δύο “κουκουλοφόρους”. Η πρωτοβουλία της επιτροπής μπορεί να κατέληξε σε θεσμικό άδειασμα απο τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο ο οποίος ανέφερε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι αυτοί που θα υποδείξουν τον τρόπο συνεργασίας με τις αρχές, ωστόσο, η απειλή να φύγει η “κουκούλα” – που ήδη είχε ενεργοποιηθεί – έβγαλε στο προσκήνιο αρκετούς παράγοντες που εως τότε έδιναν παρασκηνιακή μάχη για να μην αποκαλυφθεί η σκευωρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε οξύτατες ανακοινώσεις περί θεσμικής εκτροπής απο πλευράς κυβέρνησης αν και το προηγούμενο διάστημα επέδειξε χαρακτηριστική αφωνία για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις αναφορικά με την δράση του πρώην υπουργού του, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Οι βουλευτές της Κουμουνδούρου προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας υπέρ των “κουκουλοφόρων” στον Αρειο Πάγο ενώ οι ευρωβουλευτές σύντροφοί τους σήκωσαν παντιέρα για τους προστατευόμενους στην Κομισιόν. Ακόμα και ο κ. Αλέξης Τσίπρας μπήκε προσωπικά στην μάχη προστασίας των “Μάξιμου Σαράφη” και “Αικατερίνης Κελέση” λαμβάνοντας το ρίσκο να χαρακτηριστεί ως αγώνας υπέρ της “κουκούλας”.

“Διέξοδος” δημιουργήθηκε απο τον κ. Π. Μπρακουμάτσο, επόπτη της κυρίας Ελ. Τουλουπάκη, ο οποίος με απαντητική επιστολή την περασμένη Παρασκευή στην προανακριτική επισήμανε απο την μια πως “σε καμία περίπτωση δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς σας” ενώ απο την άλλη υπογράμμισε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καθορίσουν τον τρόπο κατάθεσής τους, ακυρώνοντας την πρόθεση της επιτροπής για δια ζώσης εξέταση.

Μετά απο αυτή την εξέλιξη πηγές της προανακριτικής επισήμαναν πως – για την ώρα – δεν έχουν πρόθεση να αντιδικήσουν με τον αντεισαγγελέα, προσθέτουν όμως πως περιμένουν απο τον κ. Μπρακουμάτσο τις απαντήσεις και στα υπόλοιπα ερωτήματα που του έχουν υποβάλλει.

Εστιάζουν κυρίως στο ζήτημα της συστηματικής άρνησης της εισαγγελίας Διαφθοράς να διαβιβάσει όλα τα κρίσιμα έγγραφα που έχει στο συρτάρι και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την αλληλογραφία ελληνικών και αμερικανικών αρχών και τουλάχιστον οκτώ εκθέσεις του FBI. Υπενθυμίζεται πως ένα απο τα report του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ που δεν διαβιβάζει η εισαγγελία αλλά το περιεχόμενό του αποκάλυψε ο αντεισαγγελέας του Α.Π. Ιωάννης Αγγελής αναφέρει ότι οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν στοιχεία εμπλοκής Ελλήνων πολιτικών.

Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις της επιτροπής υποστηρίζουν ότι αυτή την φορά ο κ. Μπρακουμάτσος θα αναφέρει με νέα επιστολή την Δευτέρα ότι η από την ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία (με εξαίρεση τις προβλέψεις του άρ. 263 ΚΠΔ) και θα καλεί την εισαγγελέα Διαφθοράς να στείλει στην προανακριτική κάθε κρίσιμο έγγραφο, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας, όπως άλλωστε επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής που διεξάγει την παράλληλη έρευνα.

Μισά στοιχεία από Τουλουπάκη

Πάντως, εως και σήμερα η κυρία Ελένη Τουλουπάκη εξακολουθεί να εμπαίζει την προανακριτική αλλά και τους αντεισαγγελείς που ελέγχουν τους χειρισμούς της. Την περασμένη Παρασκευή, απαντώντας στο στο νέο αίτημα της επιτροπής για διαβίβαση όλων των εγγράφων έστειλε CD που περιλαμβάνει μέρος της γνωστής δικογραφίας κατά των δέκα πολιτικών προσώπων και κάποια επιπρόσθετα έγγραφα “άνευ ουσίας”. Απο το υλικό λείπουν οι άγνωστες εκθέσεις του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ και κυρίως η αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών αρχών. Επίσης, στελέχη της επιτροπής αναφέρουν πως το επίμαχο υλικό θεωρείται κρίσιμο καθώς θα προκύψει εαν οι “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” τέθηκαν νομίμως υπό καθεστώς προστασίας και για τον λόγο αυτό δεν αποκλείουν νέο γύρο σφοδρής επίθεσης απο όσους επιχειρούν να τους κρατήσουν τις “κουκούλες”.

Διεύρυνση κατηγορητηρίου

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το υλικό απο τις καταθέσεις τεσσάρων ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών (Ελ. Ράικου, Ι. Αγγελή, Γ. Τσατάνη, Π. Αθανασίου) έχει επεξεργαστεί και πλέον δρομολογείται η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αδικήματα που πιθανώς προστεθούν είναι η εκβίαση, κατάχρηση εξουσίας και η απιστία. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η επιτροπή έχει ήδη απευθύνει ερώτημα προς το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το αν είναι θεσμικά στέρεη η διερεύνηση των χειρισμών του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις (πλην Novartis) ή αν πρέπει να προχωρήσει σε συμπληρωματική έγκριση απο την Ολομέλεια.

Αναφορικά με τον κατάλογο μαρτύρων, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη. Ο πρώτος θα κληθεί να εξηγήσει την παρέμβασή του στον Αρείο Πάγο για την δίωξη των δέκα πολιτικών προσώπων ενώ ο δεύτερος για την ομολογία του ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες. Επίσης, την ερχόμενη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου αναμένεται η κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Εκτός αυτών, ορισμένα μέλη της προανακριτικής δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά διάταξη που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και προβλέπει την χρήση παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων (οπτικοακουστικού υλικού) για την διαλεύκανση κρίσιμων υποθέσεων.

Δημοφιλέστερα

To Top