Οικονομία

Σταϊκούρας: Εργαζόμαστε για το πρόγραμμα «Ποσοτικής χαλάρωσης» – Κοντά οι αγορές ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες

«Σίγουρα πρέπει να υπάρχει προστασία για ευάλωτα νοικοκυριά» μετά τους πλειστηριασμούς τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων

Την ανάγκη να ενταχθούν άμεσα στα μέτρα προστασίας της α΄ κατοικίας υπογράμμισε και πάλι ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την Πέμπτη στην εκπομπή «Βουλής Βήμα» με την Αλεξία Κουλούρη, στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων. Εμμέσως υπονόησε ως δεδομένη την κατάργησή τους από 1ης Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για προστασία των νοικοκυριών μετά τον πλειστηριασμό, αντί της α΄κατοικίας.

Όπως τόνισε, μετά το τέλος Απριλίου, έρχεται ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο και «καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης ενός δανείου, αλλά και μετά την ολοκλήρωση του όποιου πλειστηριασμού θα πρέπει να υπάρχει σίγουρα πλαίσιο προστασίας για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Υπουργός τόνισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Εμείς θα προσπαθήσουμε, βελτιώνοντας την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αναβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο σημαντικό. Φαίνεται ότι αυτό ή τον επόμενο μήνα θα υπάρξει άρση των περιορισμών που υφίστανται στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να αντλεί ελληνικά ομόλογα. Αυτό θα ενισχύσει με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα».

«Η ουσία δεν είναι η τράπεζα, είναι η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο Υπουργός και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μια μικρή επιχείρηση λέει θέλω να επενδύσω και δεν έχω λεφτά. Θα πρέπει το κράτος να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά διαθέσιμα κονδύλια, τα οποία υποεκτελούνται, θα πρέπει να εκτελέσουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα πρέπει το κράτος να πληρώσει αυτά που χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα, άρα να δώσει έμμεση ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, και το σημαντικότερο θα πρέπει οι τράπεζες να δώσουν ξανά δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Δημοφιλέστερα

To Top