Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Στην Αθήνα τον Μάιο η επόμενη Σύνοδος του Νότου

«Η πρόταση της γαλλικής πλευράς, η οποία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει την προεδρία των EuMed7, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, επιβεβαιώνοντας τις εξαιρετικές ελληνογαλλικές σχέσεις», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Τη διοργάνωση υπουργικής διάσκεψης στην Αθήνα των επτά κρατών – μελών της Νότιας Ευρώπης που αποτελούν τους Euro Med 7, τον Μάιο του 2020, συμφώνησαν ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Αμελί ντε Μονσαλέν (Amelie de Montchalin), σε συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί, στο Παρίσι.

Η πρόταση της γαλλικής πλευράς, η οποία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει την προεδρία των EuMed7, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, επιβεβαιώνοντας τις εξαιρετικές ελληνογαλλικές σχέσεις, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σκοπός της υπουργικής διάσκεψης της Αθήνας είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EuMed7 που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο (2/7), στην Κορσική. Στο EU Med Group συμμετέχουν εκτός της Ελλάδας και της Γαλλίας, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Πορτογαλία.

Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση του κ. Βαρβιτσιώτη με την ομόλογό του, επιβεβαιώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας των ελληνογαλλικών σχέσεων αλλά και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση τους όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς συνεργασίας, αλλά και σε νέα πεδία αιχμής, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν η πρόταση της Επιτροπής για τη νέα Μεθοδολογία για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέματα ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό, η υπό διαμόρφωση σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και το κράτος δικαίου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου, αρχές που διαχρονικά υπερασπίζεται και η Γαλλία. «Κάθε πλήγμα στο κράτος δικαίου βάλλει ευθέως στην καρδιά των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, στον πυρήνα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλέστερα

To Top