Οικονομία

Αγορές: Νέα άνοδος στο Dow jones παρά την εξάπλωση

Η στροφή Τrump βοήθησε –'Ανοδος 1,43% – «Ράλυ» τραπεζών καθώς οι κανόνες ξαναγράφονται 

Το rebound στις αγορές συνεχίστηκε καθώς o Δείκτης Dow jones έκλεισε με κέρδη 3,19% ( 22327,48 μονάδες) ενώ συνολικά έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 15%, μετά την κατάρρευση λόγω της κρίσης του κορωνοιού.

Αυτή η ανοδική αντίδραση που όμοια της δεν έχει υπάρξει στην αμερικανική αγορά – ύστερα από μια κατάρρευση από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ – βασίζεται στην δυναμική αντίδραση της κεντρικής τράπεζας Fed, στο πακέτο των 2 τρισ. δολαρίων, αλλά και στην αλλαγή της τακτικής του προέδρου Trump.

O τελευταίος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι, το κλείσιμο της οικονομίας θα παραταθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, και όχι μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, όπως υπολόγιζε.

Οι αγορές επιβράβευσαν την ανακοίνωση που συμβαδίζει με την κοινή λογική, διότι το πρόβλημα ήταν μια υγειονομική κρίση, η οποία παρολίγο να εξελιχθεί σε πιστωτική. Αυτή την αλλαγή πολιτικής άλλωστε είχαν ζητήσει παράγοντες, όπως ο Larry Sammers, πρώην οικονομικός σύμβουλος του B. Clinton.

Εν μέσω, όμως, της ραγδαίας αύξησης των θανάτων και των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ήλθε, όμως, ακόμα μια ελπιδοφόρα είδηση. Η Johnson and Johnson ανακοίνωσε ότι, θα προχωρήσει στις δοκιμές εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προσθέτοντας ακόμα μια εταιρεία στην ντουζίνα των εταιρειών που μάχονται κατά της πανδημίας.

Γιατί, όμως, η αμερικανική αγορά ξεπερνά τις κακές ειδήσεις για τον ιό; Οι αγορές είναι προεξοφλητικές και οι διαχειριστές χρειάζονται στρατηγική μετοχών, ομολόγων ή άλλων assets για τους επόμενους εξι μήνες. Τούτο δεν σημαίνει ότι, η ύφεση και τα παρεπόμενα αυτής δεν μας κτυπήσουν τις πόρτες παγκοσμίως. Το επόμενο διάστημα, οι αρνητικές ειδήσεις της ανεργίας ή και των χρεοκοπιών ορισμένων εταιρειών θα βρεθούν στο επίκεντρο. Τότε θα κριθούν οι καλές εταιρείες έναντι αυτών που κακούς και υπερδανεισμένους ισολογισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές θέλουν να αρθεί η αβεβαιότητα και να ελεγχθεί ο θανατηφόρος ιός, με πτώση του κρουσμάτων και φυσικά των θανάτων.

Ευρώπη: Ανοδικά, αλλά υπάρχει θέμα

Ανοδικά έκλεισαν προς το τέλος και οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ακολούθησαν το ανοδικό άνοιγμα της αμερικανικής. Στην Ευρώπη, υπάρχει το θέμα των ευρω- ομολόγων, με το οποίο η Γερμανία δεν συμφωνεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες,το σχέδιο της είναι να χρησιμοποιηθεί ο ESM ο οποίος θα εκδώσει τα ομόλογα.], αντί να υπάρξει κοινή έκδοση. Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί θα χρειαστούν περαιτέρω βοήθεια τόσο για τα συστήματα υγείας, όσο και για τις οικονομίες τους.

'Ανοδος 1,43% – Ράλυ τραπεζών καθώς οι κανόνες ξαναγράφονται

Η “απελευθέρωση” των τραπεζών απο τις απαιτήσεις του ευρωπαίου επόπτη – καθώς οι κανόνες “ξαναγράφονται” έδωσε ανοδική ώθηση στην Αθήνα – κόντρα στην σημερινή ευρωπαϊκή κακή εικόνα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας στις 558,70 καταγράφοντας άνοδο 1,43%, με μια αξία συναλλαγών η οποία έφθασε στα 46,5 εκατ. ευρώ.

Οι τραπεζικές μετοχές ήταν το στήριγμα της αγοράς αφού όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί πως οι κανόνες ξαναγράφονται και για τις ελληνικές τράπεζες. “Ετσι, οι αποτιμήσεις είναι αυτές που δίνει η αγορά.

Προ το τέλος της συνεδρίασης, πάντως έγινε και κάποιο trading στις τράπεζες.

Βεβαίως στις ευρωπαϊκές αγορές επιδρούν τόσο η κακή εικόνα της εξάπλωσης του ιού, όσο και οι ανακοινώσεις του Trump ο οποίος άλλαξε τακτική επεκτείνοντας το κλείσιμο της οικονομίας μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Στην ελληνική αγορά, οι τραπεζικές μετοχές έφεραν την αγορά στα υψηλά ημέρας ( 560 μονάδες ) ενώ υπήρχαν και στηρίγματα από επιλεγμένες μετοχές, όπως Μπέλα και ΕΧΑΕ. Η άνοδος της ΕΧΑΕ είναι θετικό “σημάδι” καθώς παραδοσιακά η μετοχή του χρηματιστηρίου προεξοφλεί μια καλή πορεία για την αγορά – όσο κι αν φαίνεται αυτό παράδοξο εν όψει της ζημιάς που προκαλεί ο κορωνοϊός στην οικονομία. Στην ΕΧΑΕ, άλλωστε δραστηριοποιείται η Goldman Sachs – δίνοντας και τον τόνο στην υπόλοιπη αγορά.

Με κέρδη 4,79% έκλεισε η μετοχή της Eurobank στα 0,416 και χαμηλότερο όγκο με 8,9 εκατ. μετοχές. Ράλυ 8,31% στην Εθνική Τράπεζα στα 1,18 ευρώ. Κέρδη 3,09% για την Alpha bank στα 0,675 ευρώ. Κέρδη 3,09% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,235 ευρώ.

Με ράλυ 5,97% η ΕΧΑΕ στα 3,64 ευρώ και όγκο 362 χιλιάδες μετοχές. Κέρδη 3,8% για την Μπέλα στα 12,56 ευρώ. Με άνοδο 2,52% η Γεκ- Τέρνα στα 5,28 ευρώ. Κέρδη 1,45% ο Μυτιληναίος στα 6,29 ευρώ. Με άνοδο 1,88% η Μοτορ Οϊλ στα 11,39 ευρώ. Κέρδη 0,99% ο Οτε στα 11,26 ευρώ. Με πτώση 0,43% ο Οπαπ στα 6,90 ευρώ. Βουτιά 6,69% για την Βιοχάλκο στα 1,702 ευρώ. Πτώση πάνω απο 1% για τον ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ στα 1,916 και 5,12 ευρώ αντίστοιχα.

Δημοφιλέστερα

To Top