Διεθνή

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Η ατμοσφαιρική ρύπναση μειώθηκε δραστικά πάνω από τη χώρα

Σε συνδυασμό με τη μαζική καραντίνα

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού που αναγκάστηκε να λάβει η Ιταλία στις μετακινήσεις και στην οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, είχαν και μια θετική παρενέργεια. Μείωσαν δραστικά τα επίπεδα ρύπανσης πάνω από τη χώρα, ιδίως το βόρειο τμήμα της, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P.


Coronavirus: nitrogen dioxide emissions drop over Italy

Η μείωση των ρύπων είναι ιδιαίτερα αισθητή πάνω από τη Βόρεια Ιταλία και κυρίως την κοιλάδα του Πο (Πάδου), όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου. «Είμαστε πολύ βέβαιοι ότι η μείωση των εκπομπών που μπορούμε να δούμε, συμπίπτει με το "λουκέτο" στην Ιταλία, το οποίο προκαλεί λιγότερη κίνηση οχημάτων και λιγότερες βιομηχανικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Κλάους Τσένερ, επικεφαλής της αποστολής Copernicus Sentinel του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Ο δορυφόρος Sentinel-5P παρακολουθεί την ατμόσφαιρα και διαθέτει το όργανο Tropomi – το πιο ακριβές σήμερα για τη μέτρηση της ρύπανσης από το διάστημα – που μπορεί να «χαρτογραφήσει» μια πλειάδα αερίων όπως το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα αερολύματα κ.α.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Ουρές στα σούπερ μάρκετ για χλωρίνη, απολυμαντικά και…χαρτί υγείας – Δείτε φωτογραφίες

Κορωνοϊός: Ο Τραμπ είχε επαφή και με δεύτερο κρούσμα – Δεν θα υποβληθεί σε τεστ

Κορωνοϊός- Σερβία: Κλείνει τα σύνορά της με τη Ρουμανία μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Δημοφιλέστερα

To Top