Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Αυξάνεται η πίεση στα νησιά – Κάτοικοι εμποδίζουν λεωφορεία με μετανάστες να πάνε στη Μόρια

Γύρω στους 500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει την Κυριακή στυα νησιά του Βορείου Αιγαίου – Εκκλήσεις των τοπικών φορέων στους κατοίκους της Λέσβου να ενισχύσουν τα μπλόκα – Κάτοικοι εμποδίζουν βάρκες να αποβιβαστούν

Πολυπληθείς ομάδες πολιτών από τα χωριά Μόρια και Παναγιούδα, αλλά και από την Μυτιλήνη έχουν μπλοκάρει αυτή τη στιγμή τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο.

Σύμφωνα με το StoNisi.gr, οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ και διεκδικούν την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.

Στο χώρο των συγκεντρώσεων βρίσκονται στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης με το Δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της Περιφερειακής αρχής βορείου Αιγαίου με τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Με έκκλησή του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, καλεί τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους του δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα» είπε ο κ. Κύτελης και συνέχισε: «Δεν θα δέχεται όλο το βάρος η Μόρια!».

Posted by Στο Νησί on Sunday, 1 March 2020

Από την πλευρά του, ο κ. Μουτζούρης κάνει έκκληση για ειρηνική διαμαρτυρία, ενώ ο πρόεδρος της Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης τόνισε ότι «το χωριό δεν είναι κατά των προσφύγων και μεταναστών, αλλά δεν πάει άλλο. Για να ζεσταίνονται καίνε όλα τα δέντρα, για να φάνε μας παίρνουν τα ζώα. Αποσυμφόρηση τώρα».

Παράλληλα ομάδα κατοίκων από την Θερμή εμπόδισε την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν με βάρκα στην ακτή της περιοχής.


LIVE: Refugees come ashore on Lesbos as Turkey opens its borders

Κοντά στις 500 αφίξεις την Κυριακή σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Διαρκείς είναι οι αφίξεις μεταναστών στη Λέσβο τις τελευταίες ώρες. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής έχουν φτάσει σε Αεροδρόμιο, Συκαμιά και Εφταλού γύρω στους 400 μετανάστες. Συνολικά, το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης έχει καταγράψει γύρω στα οκτώ περιστατικά, που ξεκίνησαν από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Σύμωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στα πέντε πρώτα περιστατικά έχουν καταγραφεί 262 άτομα, καθώς στη Σκάλα Συκαμνιάς έφτασαν 74 άτομα από το Αφγανιστάν με πάνω από 20 παιδιά, στην Εφταλου έφτασαν 53 με πάνω από 30 παιδιά (πάλι από το Αφγανιστάν), ενώ τρεις βάρκες έφτασαν και σε άλλες περιοχές με 50, 40 και 45 μετανάστες αντίστοιχα. Το λιμενικό και το πολεμικό Ναυτικό προσπαθούν να τους εμποδίσουν στα σύνορα αλλά οι διακινητες βρίσκουν εύκολα περάσματα στα νερά του Αιγαίου. Σημειώνεται πως στη Χίο έφτασαν επίσης 85 άτομα με δυο βάρκες (58 και 27), ενώ άλλα 43 έφτασαν στη Σάμο.

Δημοφιλέστερα

To Top