Πολιτική

Προανακριτική για Novartis: Ανατροπή από την κλήτευση Τουλουπάκη ως ύποπτη από τον Άρειο Πάγο

Η κλήτευση της Ελένης Τουλουπάκι για ανωμοτί (ως ύποπτη) κατάθεση έγινε μετά και την διαβίβαση από την προανακριτική των πρακτικών από τις καταθέσεις Αθανασίου, Τσατάνη, Ράικου, Αγγελή, Μιωνή και των δύο προστατευόμενων μαρτύρων

Ανατροπή στους σχεδιασμούς της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Novartis για τον τρόπο που θα προσεγγίσει την εισαγγελία του Αρείου Πάγου φέρνει η ενέργεια των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου να καλέσει ως ύποπτη για εξηγήσεις την Ελένη Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχουν φθάσει στην προανακριτική οι αντεισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου Ευάγγελος Ζάχαρης και Λάμπρος Σοφουλάκης έστειλαν κλήτευση στην κυρία Τουλουπάκη στις 4 Μαρτίου 2020 προκειμένου να καταθέσει ενώπιόν τους. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αντεισαγγελείς διεξάγουν παράλληλη έρευνα που εστιάζει στους χειρισμούς της εισαγγελίας Διαφθοράς προκειμένου να διαπιστωθεί εαν συνέργησαν στο στήσιμο της σκευωρίας ή σε άλλες κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει καταγγελία εμπλοκής του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η προθεσμία της αρχικής κλήτευσης λήγει σήμερα στις 10 το πρωί ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί απο την εισαγγελέα Διαφθοράς νέα παράταση προκειμένου να προετοιμαστεί για την κατάθεσή της.

Πάντως, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η κλήτευση της κυρίας Τουλουπάκη για ανωμοτί (ως ύποπτη) κατάθεση έγινε μετά και την διαβίβαση από την προανακριτική των πρακτικών από τις καταθέσεις των: Παναγιώτη Αθανασίου, Γεωργίας Τσατανη, Ελενης Ράικου, Ιωάννη Αγγελη, Σαμπυ Μιωνη και των δύο προστατευόμενων μαρτύρων. Να σημειωθεί πως από το σύνολο των παραπάνω καταθέσεων η κυρία Τουλουπάκη ελέγχεται μεταξύ άλλων για κατασκευή ενοχοποιητικών στοιχείων, παράτυπη ή παράνομη απονομή καθεστώτος προστασίας, απόκρυψη εγγράφων κ.α.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη απο την τακτική δικαιοσύνη έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τις εργασίες της προανακριτικής. Υπενθυμίζεται ότι εντός των επόμενων ημερών η επιτροπή σχεδιάζει να κλητεύσει την κυρία Τουλουπάκη. Πιθανότατα θα επανέλθει το ζήτημα για το αν θα κληθεί ως κανονική μάρτυρας ή ως ύποπτη για την ερευνώμενη υπόθεση.

Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής ετοιμάζουν νέα συμπληρωματική πρόταση προς την Ολομέλεια που θα αφορά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ενδεχομένως, η επίμαχη εξέλιξη να ενισχύσει την άποψη ότι εκτός απο το αδίκημα της εκβίασης και ίσως της δωροληψίας, πρέπει να προστεθεί και αυτό της εγκληματικής οργάνωσης που είχε ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, η προανακριτική έχει αρμοδιότητα να παραπέμψει σε Ειδικό Δικαστήριο όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα αλλά και τυχόν συνεργούς – συμμέτοχους.

Διαβάστε επίσης:

Προανακριτική Novartis: Προς διεύρυνση το κατηγορητήριο για Παπαγγελόπουλο μετά και τις βόμβες Μιωνή

Η μήνυση-«φωτιά» του Σάμπυ Μιωνή για τον Παπαγγελόπουλο: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι – Δείτε έγγραφα

Προανακριτική Novartis – Τουλουπάκη: Δεν αποστέλλω τα έγγραφα εκτός αν υπάρξει άδεια από το FBI

Δημοφιλέστερα

To Top