Πολιτική

Μητσοτάκης: Τα μηνύματα στο υπουργικό συμβούλιο, οι «συμπτώσεις» και η παγκόσμια σκακιέρα

Τα μηνύματα του Πρωθυπουργού, ο συμβολισμός της ημέρας και τα… γκάζια στο υπουργικό συμβούλιο

Πολλαπλά μηνύματα ανάμεσα στις γραμμές περιείχε η σημερινή του τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με βαριά ατζέντα, αλλά κυρίως με βαρείς συμβολισμούς. Ελάχιστες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδιόρισε επί της αρχής το γαλαντόμο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, στην Αθήνα τα συναισθήματα ικανοποίησης διαδέχτηκαν γρήγορα την βούληση για την επιτάχυνση των μεγάλων τομών, ακόμη και αν το μερίδιο από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης που αντιστοιχεί στην ελληνική οικονομία ξεπέρασε και τα πιο αισιόδοξα σενάρια του κυβερνητικού επιτελείου.

Πιο ενδιαφέρον καθιστά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του θυμίζοντας πως «από ακριβώς 41 χρόνια, το 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε την πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα», φέρνοντας την Ελλάδα στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ένα από τα πιο γενναία βήμα της οποίας πραγματοποιήθηκαν χθες μέσα από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Η πιθανότητα, βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης να φλερτάρει με την υπογραφή του σε μια από τις ιστορικές στιγμές για το ευρωπαϊκό εποικοδόμημα, ακόμη και αν απασχολεί από χθες διεθνολόγους και αναλυτές, δεν πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο φρόντισε να βάλει εκ νέου το κυβερνητικό σχήμα στις ράγες μιας υπερταχίας.

Ακούγοντας… την αντιπολίτευση

Στους γεμάτους υπουργικούς φακέλους, το Μέγαρο Μαξίμου περιέλαβε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων και κυβερνητικών πρωτοβουλιών, τα οποία έρχονται όχι μόνο να επισφραγίσουν το τέλος της εκλογολογίας, αλλά και να απαντήσουν στα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Κρίνοντας από το ότι το πρώτο προς επεξεργασία νομοσχέδιο στα πρωθυπουργικά συρτάρια είναι αυτό του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις, αποδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης «ακούει» και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, αφού το θέμα των μικροπιστώσεων, τέθηκε εμφατικά όλο το τελευταίο διάστημα από τους εκπροσώπους της αγοράς, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο.

Με φόντο τα γεγονότα στον Έβρο, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί και η ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των μελών του κυβερνητικού σχήματος ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, συντονίζοντας τα εκπεμπόμενα μηνύματα από τα υπουργικά χείλη.

Το ζήτημα της ευθύνης, άλλωστε, το έθεσε ευθέως ενώπιον των υπουργών ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας τον οραματικό του στόχο. Εκλαμβάνοντας τα «κεφάλαια» ως αφετηρία επανεκκίνησης, «είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής σε… αρρυθμίες.

«Το νέο ταμείο, όμως, αυξάνει και τις δικές μας ευθύνες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα κεφαλαία αυτά να πιάσουν τόπο. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία. Ούτε να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ. Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» εξήγησε ο Πρωθυπουργός, εφιστώντας την προσοχή των υπουργών.

Το διακύβευμα, άλλωστε, για τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι άλλο από το να «ξαναπάρει τον ρόλο που της αξίζει στην παγκόσμια σκακιέρα», μην αφήνοντας περιθώρια για χαλάρωση ή αποπροσανατολισμό του κυβερνητικού σχήματος.

Ακούγοντας και … τον Τύπο

Απάντηση εμμέσως προσέφερε ακόμη ο Πρωθυπουργός και στις αιτιάσεις περί κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών πόρων. Παρακολουθώντας στενά και τον Τύπο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «σε ένα άρθρο που διάβαζα σήμερα το πρωί, διάβασα μία ενδιαφέρουσα φράση, και την αναφέρω γιατί νομίζω ότι περιγράφει σε μία πρόταση αυτό το οποίο δεν πρέπει να κάνουμε με αυτό το μεγάλο πακέτο: Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου». Θέλοντας, μάλιστα, να εξοβελίσει κάθε σχετική «σύμπτωση» με καταστάσεις του παρελθόντος, «αυτή νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας» έσπευσε να υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός, επικαιροποιώντας τη φιλοσοφία του κυβερνητικού έργου στο εξής.

Αναλυτικά, η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου:

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις,

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών,

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση,

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση της επιμέρους σύμβασης δωρεάς για το έργο V της από 06.09.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, που αφορά την προμήθεια δύο αεροσκαφών του ΕΚΑΒ για διακομιδές και την επισκευή δύο ελικοπτέρων,

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης,

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων,

-Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη νησιωτική πολιτική,

-Ενημέρωση ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία,

-Προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου,

-Διορισμός Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος,

-Επανεκλογή Συνηγόρου του Καταναλωτή,

-Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας,

-Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας,

-Τροποποίηση ΠΥΣ για την Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Δημοφιλέστερα

To Top