Διεθνή

ΟΗΕ κατά ΗΠΑ: Να σταματήσουν οι «δολοφονίες» Αφροαμερικανών από την αστυνομία

Παρέμβαση για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Κάλεσε την Ουάσινγκτον να λάβει σοβαρά μέτρα

Να μπει τέλος στις δολοφονίες Αφροαμερικανών ζήτησε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάζοντας τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του στις ΗΠΑ.

Η Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε τις αρχές να λάβουν σοβαρά μέτρα, καθώς όπως είπε, «είναι η τελευταία μιας μακράς σειράς δολοφονιών άοπλων Αφροαμερικανών που διέπραξαν Αμερικανοί αστυνομικοί και αυτόκλητοι δικαστές».

«Οι αμερικανικές αρχές πρέπει να λάβουν σοβαρά μέτρα για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις δολοφονίες και να διασφαλίσουν ότι θα απονέμεται δικαιοσύνη, όταν διαπράττονται», συμπλήρωσε.

«Άπλοι Αφροαμερικανοί πεθαίνουν εδώ και χρόνια στα χέρια της αστυνομίας»

Ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας Αφροαμερικανός ηλικίας 46 ετών, πέθανε το βράδυ της Δευτέρας στη Μινεάπολη, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του, το βίντεο της οποίας έχει γίνει viral. Οι τέσσερις αστυνομικοί, που ενεπλάκησαν, αποπέμφθηκαν και οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, χωρίς, ωστόσο, προς το παρόν να έχουν ασκηθεί επισήμως διώξεις.

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου, καθώς πρέπει να προσθέσω το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ σε εκείνα της Μπριόνα Τέιλορ, του Έρικ Γκάρνερ, του Μάικλ Μπράουν και πολλών άλλων άοπλων Αφροαμερικανών, που πεθαίνουν εδώ και χρόνια στα χέρια της αστυνομίας, όπως επίσης και σε εκείνα ανθρώπων όπως ο Αμάντ Άρμπερι και ο Τρέιβον Μάρτιν, που δολοφονήθηκαν από αυτόκλητους δικαστές», τονίζει η Μισέλ Μπατσελέτ.

Ζητησε διώξεις και καταδίκες αστυνομικών για εγκλήματα που διέπραξαν

Καταδικάζοντας αυτήν τη «δολοφονία», η αξιωματούχος κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να αναλάβουν δράση για να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό: «Οι διαδικασίες πρέπει να αλλάξουν, συστήματα πρόληψης να εγκατασταθούν και κυρίως σε όλους τους αστυνομικούς, που έκαναν υπέρμετρη χρήση βίας πρέπει να ασκηθούν διώξεις και να καταδικαστούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν».

Επιπλέον, «ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι φυλετικές διακρίσεις (…) σε αυτούς τους θανάτους πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς και να αντιμετωπιστεί με τον προσήκοντα τρόπο», υπογραμμίζει.

Η Ύπατη Αρμοστεία «εκφράζει την ικανοποίησή της που οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν πως μια έρευνα θα διεξαχθεί κατά προτεραιότητα», όμως λυπάται που «σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν, αυτές οι έρευνες οδήγησαν στο να θεωρηθούν δικαιολογημένες αυτές οι δολοφονίες ή να τιμωρούνται με διοικητικές κυρώσεις».

Κάλεσε τους διαδηλωτές να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ προκάλεσε οργή και βίαιες διαδηλώσεις στη Μινεάπολη.

Η Μισέλ Μπατσελέτ σημείωσε πως κατανοεί την «οργή», όμως προέτρεψε τους κατοίκους αυτής της πόλης της Μινεσότα να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«Η βία και η καταστροφή περιουσιών δεν επιλύουν το πρόβλημα της αστυνομικής βιαιότητας και των διακρίσεων», τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Τζορτζ Φλόιντ: Ξέσπασε σε κλάματα μπροστά στις κάμερες η γυναίκα που κατέγραψε τον φριχτό θάνατο – Βίντεο

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Σοκ σε όλο τον κόσμο – Νέα βίντεο δείχνουν πώς έγινε η σύλληψη

Νομοσχέδιο-«σκούπα» για τα σχολεία: Τι αλλάζει σε βαθμούς, διδασκαλία, πρότυπα και πειραματικά – Επιστρέφει η «διαγωγή»

Δημοφιλέστερα

To Top